»Zavedam se, postavljen sem pred zid. Ali bom preskočil 228 cm ali ne, bom letos videl Moskvo ali ne,« se zaveda odgovornosti, ki ga čaka jutri, Rožle Prezelj. »Čeprav v tej sezoni dosegam slabše rezultate od pričakovanj, si nimam za nazaj česa očitati. Trdo sem garal, telesno sem verjetno pripravljen najbolje doslej... A imel sem tudi precej smole,« je nadaljeval slovenski rekorder v skoku v višino. »Zaradi poškodbe sem izpustil zimsko sezono. V upanju, da bi po nekoliko daljši odsotnosti od tekmovališč čim prej našel pravo formo, sem začel tekmovati že sredi maja. Ko sem konec maja v Slovenski Bistrici preskočil 222 cm v zelo težkih razmerah, ko je bilo le 10 stopinj Celzija, sem bil prepričan, da sem na pravi poti. Odtlej se je vse skupaj postavilo na glavo. Nekaj časa nisem imel nobene tekme, potem pa so bile razmere zelo slabe. Na večini mitingov je bil mraz, padal je dež... Posledično se nisem odločil, da bi tekmoval na evropskem severu in sem si za mednarodni miting izbral nastop v Huelvi. A sem se pri izbiri uštel. Pot je bila naporna, steza zelo slaba, tako da smo vsi skakalci zaostali za svojimi dosežki. Ko sem končno dočakal idealne razmere in pravo domačo tekmo, smo imeli v Novi Gorici težave z blazinami in nisem skakal. V Kaunasu sem skakal predvsem za točke Slovenije, saj je sistem tekme drugačen kot na mitingih. Na sredozemskih igrah sem preskočil 221 cm in čutil, da gre na bolje, a očitno ni šlo. Žal mi je le mariborske tekme, ko sem se odlično počutil, bil na ogrevanju pozitiven, nato pa je dež prekinil tekmo, tako da mi več kot 224 cm ni uspelo preskočiti.«

V upanju, da bi v Celju skakal čim bolje, se je Prezelj ta teden odpravil na tamkajšnji stadion, kjer po njegovih besedah v preteklosti ni nikoli skakal dobro. »Težava bo to, da bomo skakali proti popoldanskemu soncu. V ta namen sem v Celju tudi preizkušal razna očala. Ne glede na vse skupaj je položaj takšen, kakršen je, in takšnega moram sprejeti ter se v njem znajti,« pravi diplomirani pravnik in dodaja: »Pred državnim prvenstvom ni čas, da analiziram sezono. Kakor koli se bo iztekla, bom zanesljivo še skakal. Ko si enkrat športnik, takšen ostaneš večno. Če drugega ne, bom lahko motivacija otrokom, ki vadijo v našem klubu in drugod. Res je, da sem diplomiral, da me zanima tudi druga življenjska pot, toda atletika je bila, je in bo ostala v mojem srcu,« je sklenil Prezelj.

V Celju se bo državno prvenstvo danes in jutri začelo ob 17. uri. Pričakovati gre dobre rezultate atletov, ki bodo nastopili v Moskvi, in tistih, ki lovijo zadnji vlak za nastop v ruski prestolnici. Posebno zanimiva pa bo jutrišnja generalka Primoža Kozmusa pred svetovnim prvenstvom, saj bi Brežičan rad pred tekmo leta vsaj enkrat kladivo vrgel 80 m ali več.