Psihopatske kriminalce so priključili na aparat za zaznavanje delovanja možganov in jim predvajali posnetke, v katerih ena oseba poškoduje drugo osebo, potem pa so jih pozvali k temu, naj sočustvujejo z bolečino prizadete osebe. Le ko so jim naročili, naj si predstavljajo, kako se je prizadeti počutil, se je območje možganov, ki je povezano z bolečino, osvetlilo. Ekipa znanstvenikov tako trdi, da bi s pravim treningom lahko pomagali psihopatom aktivirati njihovo »stikalo« za sočutje, kar bi jih pripeljalo korak bližje k rehabilitaciji, poroča BBC. Sposobnost sočustvovanja, da se lahko postavimo v kožo nekoga drugega, je namreč ključna za socialni razvoj, da se lahko primerno odzivamo na vsakodnevne situacije.

Psihopati manj sposobni sočustvovanja

Kriminalci s psihopatijo karakterno kažejo zmanjšano sposobnost sočustvovanja z drugimi, vključno z njihovimi žrtvami. Dokazi pričajo o tem, da bodo psihopati po izpustitvi iz zapora bolj verjetno ponovno storili zločin kot pa kriminalci, ki ne trpijo za psihopatijo. Psihopatija je sicer osebnostna motnja, ki jo med drugim odražata tudi patološko laganje in zmanjšana sposobnost obžalovanja oziroma kesanja.

Kot poroča BBC, so sedaj znanstveniki ugotovili, da so, le ko so jih pozvali, da sočustvujejo, kriminalci sočutno reagirali, šlo pa naj bi za zrcalni sistem. Zrcalni sistem se nanaša na zrcalne nevrone v naših možganih, ki se aktivirajo ko gledamo nekoga, ki dela nekaj, potem pa to naredimo tudi sami. Igrali naj bi ključno vlogo pri sposobnosti, da sočustvujemo z drugimi. Brez navodil so pokazali zmanjšano aktivnost v predelu možganov, ki je povezan z bolečino.

Obstaja možnost rehabilitacije psihopatskih kriminalcev

Christian Keyers z univerze v Groningenu na Nizozemskem, eden od vodij raziskave, je povedal, da bi njihove ugotovitve lahko spremenile način, kako se gleda na psihopatske kriminalce. »Splošno prepričanje je, da so brezbrižni posamezniki, ki niso sposobni čustvovati, torej tudi niso sposobni čutiti česa do drugih. Naše delo razkriva, da stvari niso tako preproste. Niso nezmožni sočustvovati, ampak lahko sočustvovanje vklopijo in izklopijo. Naravno so naravnani tako, da je to izklopljeno. Dejstvo, da lahko sočutje 'vklopijo', vsaj pod določenimi pogoji, je lahko zelo pozitivno odkritje,« pravi Keysers.

Za BBC je sicer še povedal, da je bila trditev, da psihopati sploh niso sposobni sočustvovati, slepo ugibanje: »Prav zaradi te trditve pa bi bilo zelo težko, da bi jim 'privzgojili' normalen moralni razvoj. Sedaj, ko smo pokazali, da so lahko sočutni, pa čeprav samo v določenih pogojih, to omogoča terapevtom, da lahko z njimi delajo na tem.« Toda hkrati poudarja, da še ni znano, kako bi se ta sposobnost, torej vklapljanje in izklapljanje sočutja, lahko pretvorila v spontano sočutje, kot ga ima večina ljudi.