Sedemindvajsetletni Troicki, pred časom že dvanajsti igralec na svetu in leta 2010 zmagovalec Davisovega pokala, ni izpolnil vseh zahtev doping komisije. Ta je med turnirjem masters v Monte Carlu od njega zahtevala vzorca urina ter krvi, Troicki pa ji je dostavil le vzorec urina.

Tenisač se je izgovarjal, da mu tisti dan ni bilo do dajanja vzorca krvi, saj je izpadel že v uvodnem dvoboju. Zagovor pri komisiji ni zdržal, zato Troicki ne bo smel igrati tenisa vse do konca januarja 2015.

Srb, ki je trenutno 53. na lestvici ATP, v karieri pa je samo s turnirskimi nagradami zaslužil 3,4 milijone evrov, je tretji tenisač, ki v letu 2013 ni prestal dopinškega testa. Maja je bil zaradi pozitivnega testa kaznovan Brazilec Fernando Romboli (693. na lestvici ATP), februarja pa je šestmesečno kazen sprejela Čehinja Barbora Zahlavova Strycova.

Sledila bo pritožba

Troicki se je danes odzval na 18-mesečno prepoved nastopanja in napovedal pritožbo, svojo nedolžnost pa bo poskušal dokazati na Mednarodnem športnem razsodišču (Cas) v Lozani.

"Po tekmi z Jankom Tipisarevićem sem se počutil zelo slabo, zato mi je zdravnik odsvetoval odvzem krvi, ki bi stanje samo še poslabšal," je v svojo obrambo povedal nekdanji 12. igralec tenisa na svetu.

Srbski tenisač je še dodal, da se do turnirja v Monte Carlu ni nikoli izogibal dopinškim testom in ima veliko zaupanja v Cas.

Vprašljiv nastop Federerja na US Opnu

Dolga leta najboljši teniški igralec na svetu Švicar Roger Federer ima hude težave z bolečino v križu, zato je vprašljiv njegov nastop na zadnjem letošnjem turnirju za grand slam, odprtem prvenstvu ZDA konec avgusta.

Sedemnajstkratni zmagovalec največjih turnirjev je v četrtek izpadel v drugem krogu Gstaada proti maloznanemu Nemcu Danielu Brandsu. Po dvoboju je novinarjem priznal, da ima resne zdravstvene težave.

"Prejšnji teden v Hamburgu sem potreboval protibolečinske injekcije, da sem sploh lahko vstal iz postelje. Potreboval bom veliko vaj, da bom znova stoodstotno pripravljen. Če ne bom, bom odpovedal ameriško pripravljalno turnejo za US Open," je dejal Federer.

Zanj je bil to že tretji poraz to poletje proti igralci izven prvih petdeset na svetu. Zato je tudi zdrsnil na peto mesto na svetu, kar je njegova najnižja uvrstitev v zadnjih desetih letih.

Zaradi težav s hrbtom Federer tudi ne more oceniti svoje igre z novim, večjim loparjem. "Takšna sprememba je zelo pomembna, toda pošteno povedano, zaenkrat še ne vem, kako bi ocenil nov lopar. Trenutno imam v mislih samo zdravje," je dodal Federer.