Kreativni tabor Sajeta, ki je bil daljnega leta 1998 prvi, ki je okupiral danes festivalsko precej popularno tolminsko Sotočje, se je iz takratnega tridnevnega, vsebinsko precej skopega tabora postopoma razširil v petdnevni festival, ki poleg koncertnega dela in ustvarjalnih delavnic zajema tudi pester spremljevalni program ter predavanja o aktualnih temah. Na teh bodo letos različni strokovnjaki govorili o sodobni glasbi, zgodovini Tolminskega ter o aktualni politični situaciji v Sloveniji s pogledom v prihodnost.

Najpomembnejši del festivala, ki bo letos od 31. julija do 4. avgusta, kot vselej ostaja večerni glasbeno-koncertni del, ki je tudi tokrat nadvse raznovrsten in znova ponuja nekatera svetovno znana imena. Član programskega odbora Kreativnega tabora Sajeta Tadej Stolić pojasnjuje, da programsko sledijo zgodovini Sajete, zato so se osredotočali na to, da bi bila glasba, ki se bo predstavila na festivalu, čim bolj aktualna. »Letos bo vse ubrano na obletnico, ki jo praznuje Tolmin, torej 300. obletnico tolminskega punta, in temu primerno smo poskušali oblikovati tudi čim bolj 'uporniški' in kritičen program.«

Prav taka je mednarodno znana ikona nekonformistične drže, ameriška vokalistka Lydia Lunch – po Stolićevih besedah morda največje ime letošnje Sajete – ki bo zaključila četrtkov večer festivala z večmedijskim projektom Dust and Shadows. Ta je nastal lani kot plod njenega sodelovanja z videoumetnico, režiserko, vidžejko in fotografinjo Elise Passavant ter orisuje teme izgube, besa, maščevanja in preživetja. Vrhunec večera naslednjega dne bodo pričarali velikan svetovnega jazza Mats Gustafsson, ki se bo v Sloveniji premierno predstavil s svojim solo projektom, ter francosko-italijanske legende avant rocka Ulan Bator, ki bodo predstavili maja letos izdani album En France/En Transe. Nekoliko bolj elektronsko obarvana sobota bo med drugim postregla s še enim zvenečim imenom, Angležem Alexom Patersonom, ustanoviteljem legendarnega elektronskega dua The Orb; zasedba je z albumom The Orb's Adventures Beyond The Ultraworld, ustvarila novo zvrst, ambientalno house glasbo z odmiki v dub in avantgardo. Letos praznujejo 25. obletnico delovanja, nastop na Sajeti pa bo del njihove svetovne turneje.

Če se bo glavnina programa dogajala v naravnem okolju tolminskega Sotočja, pa bodo prvi, otvoritveni večer, ki bo letos posvečen filmu in videu, že tradicionalno pripravili na tolminskem Mestnem trgu. V poklon deseti obletnici sodelovanja Sajete z novosadskim Kino klubom bodo na odprtju festivala predstavili njihovo filmsko produkcijo, Kino klub Novi Sad pa bo, kot že v preteklosti, na festivalu vodil tudi filmsko delavnico. Obiskovalcem bodo na voljo še druge ustvarjalne delavnice – glasbena, otroška, gibalna ter tehnološka – ki bodo neodvisne od glasbenega dela festivala, kar bo obiskovalcem omogočalo sodelovanje, tudi če se ne bodo udeležili glasbenega večernega programa.