Deklice, ki so bile na Japonskem rojene leta 2012, lahko pričakujejo 86,41 leta življenja. V letu 2011 je bila pričakovana starost japonskih žensk 85,9 leta, povprečje pa sta jim takrat zbijala katastrofalni potres in cunami.

»Stopnja smrti se je leta 2011 zaradi katastrofe povečala, a pričakovana življenjska doba se je znova podaljšala, ko je ta dejavnik odpadel,« so sporočili iz japonskega ministrstva za zdravje.

Japonci so znani po svoji dolgoživosti, ki je med drugim posledica zdravega načina prehranjevanja, aktivnega življenjskega sloga in kakovostnega zdravstvenega sistema.

Ministrstvo sicer lestvico dela na podlagi podatkov o 49 državah in Hongkongu.

Japonske ženske so leta 2011 svoj primat na lestvici najbolj dolgoživih izgubile prvič po 25 letih. Prehitele so jih ženske iz Hongkonga.

Za leto 2012 so slednje na drugem mestu s pričakovano življenjsko dobo 86,3 leta, sledijo pa jim Španke, Francozinje in Švicarke.

Drugače je pri moških. Tam so na vrhu lestvice Islandci, ki lahko pričakujejo 80,8 leta življenja. Sledita Hongkong in Švica, Japonci pa so šele na petem mestu.