»Seveda je industrijsko pripravljen in predpakiran smuti v primerjavi s svežim sadjem in zelenjavo, pa tudi v primerjavi z doma pripravljenim smutijem, čisto druga zgodba,« poudarja Marjana Peterman iz ZPS.

Opozarjajo, da industrijsko pripravljen in predpakiran smuti ni narejen iz svežega sadja, temveč je mešanica že predelanih, zgoščenih sadnih in zelenjavnih sokov in kaš. Kot končni izdelek je še enkrat toplotno obdelan in zato v njem skorajda ni več vitamina C in vitaminov kompleksa B ter na toploto občutljivih drugih koristnih sekundarnih rastlinskih snovi (npr. antioksidantov in polifenolov).

V ZPS opozarjajo tudi na manjšo vsebnost vlaknin, saj industrijsko pripravljen smuti ni sestavljen iz celih zmletih sadežev, ampak so sokovi enega ali več sadežev zmešani s kašo drugih sadežev.

»Potrošnikom svetujemo, naj si pred nakupom smutija ogledajo hranilno tabelo in preverijo, koliko energije, sladkorja ter vlaknin vsebuje,« izpostavlja Peterman.

Prehranski strokovnjaki sicer priporočajo le en deciliter industrijsko pripravljenega soka dnevno, še opozarjajo v zvezi.