Trgovina na Zrkovski cesti na Pobrežju bo vrata odprla 20. novembra. Kot je na današnjem srečanju z novinarji povedal predsednik združenja Šent Edo P. Belak, gre za še en projekt Šenta s ciljem celovitejšega vključevanja težje zaposljivih ljudi, predvsem tistih z izkušnjo duševne bolezni, v družbo. Eden ključnih problemov ljudi z izkušnjo duševne bolezni je namreč zaposlitev.

V omenjeni trgovini bodo zaposlene osebe iz ranljivih skupin, kot so starejši od 50 let ali mlajši od 25 let z nizko stopnjo izobrazbe ter invalidi. V prvi fazi jih nameravajo zaposliti pet, ki se bodo za to delo tudi ustrezno usposabljali.

Do nakupa v Sotri bodo upravičene osebe, katerih mesečni prihodek ne presega 450 evrov. V ta namen jim bodo izdelali tudi ustrezne kartice. Nakup bo omejen na največ 80 evrov mesečno, da ne bi prihajalo do zlorab, je pojasnila Poropatova.

V Mariboru glede na kritično gospodarsko in socialno sliko pričakujejo veliko zanimanja za nakupovanje v tej trgovini. »Menimo, da bi v prvem letu lahko izdali vsaj 5000 kartic,« je povedala.

V trgovini bodo na voljo osnovi življenjski izdelki po cenah, ki bodo za 30 do 50 odstotkov nižje kot v običajnih trgovinah. Računajo na presežke v proizvodnji ali blago s poškodovano embalažo, ki jih bodo lahko odkupili od proizvajalcev po nižji ceni. »Zaenkrat je odziv presenetljivo dober,« je povedala Poropatova.

Za postavitev trgovine so pridobili sredstva iz Evropskega socialnega sklada v višini nekaj manj kot 300.000 evrov. Ta lahko koristijo do avgusta 2015, zatem pa bo trgovina morala sama preživeti na trgu. Po besedah Poropatove v prihodnje računajo tudi na donacije, kar je v tujini že stalna praksa.

Če bo projekt uspešen, nameravajo v prihodnje odpreti še več takšnih trgovin po Sloveniji. Podobno trgovino so leta 2009 odprli v Ljubljani, a ta po besedah Poropatove ni zaživela in je kmalu zaprla svoja vrata.