Naj razložimo! Poslanka Romana je hote ali nehote končno jasno in glasno povedala, da je cesar nag. Namreč, ali ste že kdaj zasledili, da so poslanci kakšne stranke v parlamentu glasovali različno. Se pravi, da bi del poslancev stranke X glasoval za predlagani zakon, del pa bi bil odločno proti. Ja, ja, ustava že zagotavlja, da vsak poslanec glasuje po svoji vesti, ampak čisto zares je pa edina njegova vest Stranka. Stranka je tista, ki ga je kandidirala v izvoljivem volilnem okraju, in stranka je tista, ki mu pove, kako mora glasovati, še več, stranka je tista, ki mu pove, kako mora misliti. In tako vsakič znova na vsakem glasovanju v parlamentu, tem hramu demokracije, vseh 13 poslancev stranke X glasuje za, prav tako vseh 8 poslancev stranke Y in vseh pet poslancev (in poslank, seveda) stranke Z. Medtem pa poslanke in poslanci preostalih treh strank na drugi strani parlamenta, kako nenavadno in nepredvidljivo, glasujejo proti. Je tako? Je!

Izhajajoč iz tega neizpodbitnega dejstva, ki ga je z izvlekom glasovalnih kartic simbolično in čisto zares udejanjila poslanka Romana, poslancev in poslank v fizični obliki v veliki dvorani državnega zbora ne potrebujemo. Pravzaprav jih ne potrebujemo niti na odborih in drugih delovnih telesih. Pravzaprav jih ne potrebujemo sploh! Potrebujemo le stranke, ki se bodo spopadle na volitvah, in potem v državnem zboru dobile sorazmerno število glasov in ob vsakem glasovanju bo uslužbenka stranke, recimo, da ji je ime Romana, pritisnila na gumb in tako naenkrat oddala vseh 13 glasov stranke X. Postopki sprejemanja zakonov bi bili tako popolnoma enaki kot doslej, prihranki in drugi pozitivni učinki pa neizmerni.

Ker ne bomo več potrebovali poslank in poslancev, bo država vsak mesec prihranila 400.000 evrov za njihove plače. Na leto to znese 4,8 milijona evrov! Ker v končni fazi ne bomo potrebovali parlamenta, bodo prihranki za osebje, ogrevanje, prehrano (ta je sicer bolj poceni, a ravno tako nanese nekaj denarja) narasli za nekajkrat. Ukinili bomo tretji program nacionalne televizije, zaradi česar bo učinek dvojen. Na eni strani prihranek, na drugi pa bomo prizanesli muke in trpljenja državljanom, ki so to gledali. V končni fazi bomo demokracijo v celoti digitalizirali, zaradi česar bo dober posel dobilo domače, mlado, start up inovativno tehnološko podjetje. Vse odločitve bodo sprejemali strici iz ozadja in vsake toliko pritisnili na eno in edino tipko za vseh 13 glasov stranke X. In vsakega 18. julija bomo praznovali dan revolucije demokracije. Za vse to pa je zaslužna poslanka Romana. Che Romana.