Rok za doseganje norm za nastop na svetovnem prvenstvu bo potekel konec tedna, se pravi po državnem prvenstvu, ki bo v soboto in nedeljo v Celju. Doslej ima veljavne norme dvanajst slovenskih atletov, kot kaže, pa bo med njimi v Rusiji tekmovala osmerica. To so: Barbara Špiler (kladivo), Martina Ratej (kopje), Snežana Rodič (troskok), Marina Tomič (100 m ovire), Sonja Roman (1500 m), Daneja Grandovec (maraton), Primož Kozmus (kladivo) in Jan Žumer (200 m). Veljavne norme imajo še Primož Kobe, Žana Jereb, Neža Mravlje (vsi maraton) in Robert Renner (palica), toda vsi našteti so nastop odpovedali zaradi zdravljenja poškodb ali slabe pripravljenosti, ki je posledica poškodb iz preteklosti. Omeniti kaže, da maratoncem norma velja iz lanskega leta, medtem ko so morali vsi atleti na stezi zahteve potrditi v tej sezoni. Izmed atletov, ki bodo na državnem prvenstvu lovili zadnji vlak za nastop v Moskvi, bodo Nina Kolarič v skoku v daljino, Tina Šutej v skoku ob palici, Sabina Veit v teku na 200 m in Rožle Prezelj v skoku v višino.

V Letališki ulici še ni končana zgodba glede 16.000 evrov, kolikor naj bi slovenska atletska reprezentanca pred več kot mesecem dni prejela za uvrstitev v prvo ligo na evropskem prvenstvu v Kaunasu. Do včeraj še nobeden izmed atletov ni prejel niti centa. Ne glede na to, da je reprezentanca, v kateri je bilo veliko atletov, ki nimajo zadostnih sredstev za priprave, tekmovala odlično. »Naj vam najprej pojasnim širšo plat zgodbe. Pri Atletski zvezi Slovenije sem vodja enega izmed resorjev. Odgovoren sem za 200.000 evrov denarja, ki sem ga tako kot drugi odgovorni razporedil in načrt predstavil predsedniku zveze. Potem ko je odpadla mednarodna atletska liga, sem predsedniku predlagal, da bi 16.000 evrov, kolikor jih je bilo predvidenih za nagrade lige, kot nagrado namenili atletom, če se na evropskem prvenstvu uvrstijo v višji tekmovalni rang,« je osvežil zgodbo šef stroke na Atletski zvezi Slovenije Martin Steiner in nadaljeval: »Ko smo svoje delo v Kaunasu opravili z odliko, sem rekel predsedniku, naj pove, kdaj bo ta denar izplačan, da bodo atleti vedeli, kdaj bodo prejeli zasluženo nagrado. Predsednik mi je rekel, da bo denar izplačan še pred nekaterimi nujnimi stroški. Osebno pričakujem, da bodo atleti prejeli denar na svoj račun pred svetovnim prvenstvom v Moskvi. Natančnejši odgovor bom imel prihodnji teden, ko bova imela s predsednikom sestanek.«

Na atletski zvezi se ne čutijo krive, ker so zamudili rok za prijavo Mateje Pokrivač za nastop v teku na 1500 m na nedavnem mladinskem evropskem prvenstvu v Rietiju. »Naj se še tako trudimo, je nemogoče, da bi imeli na zvezi pregled nad vsemi atleti v vseh kategorijah, kje tekmujejo in kakšne rezultate dosegajo. Zato večkrat atlete in trenerje opozarjamo, naj nas o tem sproti obveščajo. Primer Mateje Pokrivač je bil takšen, da smo atletinjo iz Štajerske takoj prijavili za nastop, ko smo dobili informacijo, da je dosegla normo v teku na 1500 m. Organizatorji so bili zelo striktni in so nam dejali, da smo zamudili rok za en dan. Ni se jih dalo premakniti niti za centimeter, formalno pa so imeli seveda prav,« je pojasnil direktor AZS Boris Mikuž.