V razmerah, ko se gospodarske razmere, predvsem v ZDA, izboljšujejo, so tudi podjetja pri svojih prognozah nekoliko bolj optimistična. To velja predvsem za podjetja iz panog, kjer je konkurenčni boj najmanj izrazit in so marže podjetij najmanj obremenjene, kot so ameriško industrijsko podjetje United Technologies, farmacevtsko podjetje Johnson & Johnson ali železniško podjetje CSX Corporation.

Na drugi strani so bili pod pričakovanji rezultati poslovanja verige restavracij McDonald's, ki je imela slabo prodajo v EU in Aziji. Dobiček na delnico v drugem četrtletju je znašal 1,38 dolarja (lani 1,32 dolarja), prihodki pa so se glede na enako obdobje v lanskem letu povečali s 6,92 milijarde na 7,08 milijarde dolarjev.

Med pomembnejšimi objavami v tem tednu so razkritja poslovanja tehnološkega velikana Apple. Ta je vlagatelje presenetil z nekoliko boljšimi številkami gleda prodaje novih pametnih telefonov (iphon), ki so ublažile slabše rezultate prodaje pri ipadih. Čisti dobiček v obdobju je znašal 6,9 milijarde dolarjev (minulo leto 8,8 milijarde dolarjev), prihodki v tem času so znašali 35,3 milijarde dolarjev (v lanskem letu 35 milijard). Rezultati poslovanja razkrivajo, da konkurenca v sektorju ne počiva in da se tako Apple kot drugi proizvajalci pametnih telefonov ter tabličnih računalnikov v zadnjem obdobju soočajo z nižanjem marž.

Nedeljske volitve na Japonskem je prepričljivo dobila obstoječa vladajoča koalicija s Šinzom Abejem na čelu, rezultat volitev pa je pomemben predvsem z vidika uresničitve sprememb, ki jih skuša japonski premier speljati v naslednjem obdobju. Obstoječa koalicija bo z večino v obeh domovih parlamenta veliko lažje uresničevala začrtane smernice stimulativne politike, ki naj bi jo vodili v prihodnje.

Julijska anketa znotraj kitajskega proizvodnega sektorja je medtem pokazala krčenje aktivnosti med podjetji tretji mesec zapored. Indeks kitajskih nabavnih direktorjev HSBC je padel najnižje v zadnjih 11 mesecih, na vrednost 47,7 indeksne točke, medtem ko je bil objavljen podatek za mesec junij 48,2 indeksne točke. Vlagatelji so pričakovali vrednosti indeksa na ravneh iz meseca junija (vrednosti pod 50 indeksnih točk nakazujejo krčenje).

Indeks nabavnih direktorjev v območju EU (PMI) se je v mesecu juliju povzpel na najvišje vrednosti v zadnjih 18 mesecih. Objavljena vrednost 50,4 indeksne točke nakazuje izboljšanje gospodarske aktivnosti znotraj območja EU.