Mentolove cigarete sicer same po sebi naj ne bi bile nevarnejše zdravju od navadnih cigaret, saj raziskava FDA ni ugotovila kakšne večje nevarnosti za razvoj bolezni zaradi njih. Vendarle pa naj bi te cigarete predstavljale večje tveganje javnemu zdravju od navadnih.

Gre predvsem za to, da naj bi povzročale hujšo odvisnost. Kadilci mentolovih cigaret naj bi bili bolj odvisni od nikotina in imajo večje težave pri odvajanju od cigaret. Verjetnost, da bodo prvo cigareto prižgali že v petih minutah, potem ko se zbudijo, je npr. večja pri ljudeh, ki kadijo mentolove cigarete, piše francoska tiskovna agencija AFP.

FDA si sedaj želi »dodatnih informacij, ki bodo agenciji pomagale, da sprejme informirane odločitve«. V ta namen je sprožila 60-dnevno javno razpravo, po kateri bo sporočila, ali bo prodajo teh cigaret kakorkoli omejila ali morda celo prepovedala.

Kampanja za otroke brez tobaka (Campaign for Tobacco-free Kids) je zadnje ugotovitve FDA že pozdravila kot »močne« in pozvala k čim prejšnji prepovedi teh cigaret. Že leta 2011 je sicer poseben odbor FDA menil, da bi umik mentolovih cigaret s trga koristil javnemu zdravju.

Ob številnih kampanjah proti kajenju prodaja cigaret v ZDA upada, a prodaja mentolovih cigaret narašča. Kajenje sicer po navedbah omenjene Kampanje za otroke brez tobaka v ZDA terja več kot 400.000 življenj letno in povzroči zdravstvene stroške v višini 96 milijard dolarjev.