Rogaška Slatina bo s tem dobila že tretjo garažno hišo za brezplačno parkiranje, čeprav je letošnja analiza prometne ureditve in varnosti pokazala, da imajo pred vsemi javnimi objekti že zdaj dovolj parkirnih prostorov. Župan Branko Kidrič pravi, da so se kljub temu odločili za tovrstno naložbo, saj želijo domačinom in turistom zagotoviti čim večji standard. Nekaj manj kot 650.000 evrov bodo zagotovili prek razpisov gospodarskega ministrstva, dobrih 550.000 iz državnega proračuna, preostali denar za naložbo pa bo šel iz občinskega proračuna.

Medtem ko v starem mestnem jedru Celja najemniki drug za drugim zaradi slabe kupne moči in tudi zaradi dolgočasne ponudbe obupani zapirajo lokale, je v središču Rogaške Slatine povsem drugače. Po besedah župana je središče mesta tako atraktivno, da so vsi poslovni lokali zasedeni oziroma bi si jih glede na povpraševanje želeli imeti še več. Dejstvo je namreč, da je Rogaška Slatina vendarle zdraviliško mesto z dolgoletno tradicijo in obnovljenimi hoteli, ki so vse bolj privlačni za bogate goste iz držav Ruske federacije.

Lani so v vseh desetih hotelih našteli 270.534 nočitev in več kot polovica gostov je prišla ravno iz rusko govorečih držav. Za Ruse turistični delavci pravijo, da so zelo zahtevni, da zanje nič ni dovolj dobro in da so tudi zelo razsipni. »Ne bi mogel reči, da so tako zelo zahtevni, je pa res, da za svoj denar želijo imeti kakovost. V Rogaški Slatini se ne zapiramo v lokalno okolje, ampak jim na njihovo željo omogočimo, da gredo tudi po nakupih na Dunaj in v Trst ali pa da si ogledajo Benetke,« pojasnjuje Kidrič.

Čeprav za povprečnega gosta velja, da si v Rogaški Slatini privošči dobrih sedem dni počitka, Rusi običajno prihajajo za tri tedne. Lastniki hotelov v Rogaški Slatini so jih v zadnjih letih večino temeljito obnovili. Zaprt in dotrajan je samo hotel Trst, saj se lastnik ne more odločiti, kaj naj naredi z njim, medtem ko je med vsemi najbolj luksuzen nekdanji hotel Soča, ki se zdaj imenuje Aleksander in se ponaša s petimi zvezdicami. Tudi zaradi gostov se zlasti v poletnih mesecih v središču mesta neprestano nekaj dogaja. Ta mesec so imeli vrsto prireditev v sklopu projekta Poletje z Ano, to soboto pa bodo za vse obiskovalce na stežaj odprli pred kratkim zgrajen Anin dvor in jim ponudili brezplačen ogled petih različnih zbirk.