Enajsta izvedba festivala sodobne umetnosti Art Stays, ki bo nocoj zasedla Ptuj, bo posvečena predvsem stanju sodobne likovne umetnosti, čeprav bo prostor odstopila tudi drugim medijem, od slikarstva in kiparstva do videa, instalacije, fotografije in performansa. »Ker Ptuj ni veliko mesto, ustvarjanje ozko usmerjenih projektov ne bi prineslo želenih rezultatov,« je prepričan umetniški vodja festivala Jernej Forbici. Prireditev, ki vseskozi gradi okolje in platformo za izmenjavo izkušenj, idej in mnenj o sodobni umetnosti, je tako podnaslovljena s sloganom Expose (Izpostavi), s katerim želi opozoriti na raznovrstnost sodobne umetnosti.

Razvijanje mednarodnih vezi

Lani, ko je Art Stays obogatil projekt Maribor 2012 – Evropska prestolnica kulture, je ponudil najbolj obsežen program doslej ter privabil okoli 25.000 obiskovalcev. A organizatorji tudi letos obljubljajo pestro dogajanje, ki bo usmerjeno tako lokalno kot mednarodno, tako intimno kot velikopotezno.

Kot vselej bo dogodek streho nudil umetnikom, ki razstavljajo v svetovno znanih muzejih in na uglednih bienalih, pa tudi tistim, ki so na ustvarjalno pot stopili šele nedavno. Želja je namreč predstaviti presežke določene umetniške smeri, obenem pa spodbujati še neizkušene, a talentirane ustvarjalce. Na festivalu se namreč vselej vzpostavljajo nove umetniške naveze, razvijajo mednarodna sodelovanja ter klijejo novi projekti.

Tokrat se bo skozi 18 projektov predstavilo sto umetnikov iz skoraj tridesetih držav. Med temi velja izpostaviti predvsem dva multimedijska projekta, in sicer Translation(s) kustosov Laurenca Wooda in Zorana Poposkega z mednarodno zasedbo umetnikov ter The Everyday Spread kustosa Manuela Frare s predstavitvijo italijanskih umetnikov.

Od pogovorov do performansov

Do 2. avgusta bo festival nudil najrazličnejše dogajanje, ob predstavitvi projektov še performanse, pogovore z umetniki ali delavnice. Med temi gre posebna pozornost še live media setom projekta The Area of Bustle iz Italije, performansom slovenskih umetnikov, kot sta Marko Batista in Miha Ciglar, avdio performansu projekta Transversal L. P. S. Paole Rossi in Erike Vicari ter javnim projektom študentov štirih evropskih likovnih akademij. Projekte bodo na odru vsak dan spremljali tudi didžeji.

Med več kot desetimi razstavnimi projekti, ki si jih bo mogoče ogledati tudi po desetdnevnem zgoščenem dogajanju, in sicer vse do 1. septembra, organizatorji izpostavljajo razstavo dveh »legend« klasične fotografije, Elia Colla in Stojana Kerblerja, ter samostojno razstavo velikega francoskega umetnika Bernarda Aubertina.sk