Značilnosti depresije, ki se lahko na dolgi rok konča tudi s samomorom, so občutki žalosti, otopelosti, utrujenost in pesimizem. Pogosto morajo depresivnim osebam pomagati profesionalci, za začetno oceno, ali je nekdo depresiven ali ne, pa obstajajo tudi vprašalniki na spletu. Običajno vsebujejo okoli dvajset vprašanj na osnovi t.i. BDI metode, s katerimi je mogoče grobo oceniti resnost depresije pri pacientih, starejših od 13 let.

Vprašanja se med drugim nanašajo na pojave naslednjih simptomov v zadnjih dveh tednih: žalost, pesimizem, občutek neuspeha, nezadovoljstvo, občutki krivde, razmišljanje o samomoru, vznemirjenost, razdražljivost, nezainteresiranost, utrujenost in izguba spolne sle. Na večino vprašanj so ponujeni štirje odgovori, od »nikoli« do »vedno«, kratko diagnozo pa je mogoče dobiti v nekaj minutah. Če znaki depresije obstajajo, je priporočljiv obisk zdravnika ali psihologa.

Preizkus s štirimi vprašanji

Zdaj pa so v berlinskem inštitutu Max Planck razvili še enostavnejši preizkus, s katerim odkrivajo prve simptome depresije. Ta vključuje le štiri vprašanja. »Enostavnost testa nam omogoča lažjo komunikacijo, tako s pacientom kot tudi z zdravnikom,« je za Deutsche Welle povedala vodja študije Mirjam Jenny. In kakšna so ta štiri vprašanja?

- Ste ta teden jokali več kot običajno?

- Ste bili ta teden razočarani sami nad seboj oziroma ste se sovražili?

- Ste bili ta teden še posebej pesimistični ob misli na prihodnost?

- Ste se ta teden počutili kot »zguba«?

Če je odgovor na vsa štiri vprašanja pritrdilen, je priporočljiv obisk zdravnika. Čeprav so tudi že uveljavljeni BDI testi kratki, je čas pomemben, je prepričana Jennyjeva. »Zdravniki imajo vse manj časa, še posebno v nujnih primerih pa je izjemno pomembno, da se izpraševanje opravi zelo hitro,« poudarja.

Zaenkrat test namenjen le mlajšim ženskam

Ta hitri test, ki so ga razvili v nemškem inštitutu, temelji na preučevanju primerov 1800 mladih žensk, starih med 18 in 25 let, zato je zanesljiv zgolj za to skupino. »Za moške bi morali razviti specifičen test, še posebej zaradi vprašanja o joku. Moški so manj nagnjeni k joku, pa tudi k temu, da bi to priznali,« opozarja znanstvenica.

Hiter test sicer ne ponuja končne diagnoze, kar je posel psihiatra ali psihoterapevta, lahko pa ga uporablja tudi nemedicinsko osebje v šolah ali vojski, da bi zgodaj prepoznali znake depresije in pomagali bolnikom.