Z današnjim dnem je uveden ukrep obveznega varčevanje s pitno vodo zaradi suše v občini Kanal ob Soči. Kot je objavljeno na spletnih straneh občine, vse porabnike pitne vode iz vodovodov v občini pozivajo k racionalni porabi in varčevanju s pitno vodo.

Na območju kanalske občine je tako do preklica prepovedana uporaba pitne vode iz javnega vodovoda za zalivanje vrtov in njiv, pranje avtomobilov, polnjenje bazenov in vsaka druga nenamenska poraba. Spoštovanje ukrepa varčevanja s pitno vodo bo nadzirala redarska služba medobčinske uprave, navajajo na občini.

Že od nedelje pa je nenamenska raba pitne vode prepovedana na območju, ki ga pokriva Komunalno podjetje Ptuj. Kot so sporočili s ptujske občine, je do preklica uveden ukrep prepovedi uporabe pitne vode za zalivanje vrtov, nasadov in zelenic, pranje avtomobilov, polnjenje bazenov, polivanje cestišč in poti ter tudi za polnjenje gasilskih cistern brez vnaprejšnjega soglasja upravljavca vodovoda. Upoštevanje ukrepa bo tudi na Ptujskem preverjala pristojna inšpekcija.

Glede na meritve, ki jih opravljajo hidrologi Agencije RS za okolje (Arso), je trenutno stanje podzemnih voda normalno za ta letni čas, ko je nivo podtalnice nižji. "Nič katastrofalnega ni, kot je to bilo lansko leto," je za STA dejala Urša Pavlič iz sektorja za hidrogeološke analize na Arsu. Zimske in pomladanske padavine so okrepile zaloge podtalne vode, prav tako je taljenje snega v visokogorju vse do začetka julija dajalo vodo tudi podzemni vodi, je dejala Pavličeva.

Potem ko je Slovenija že v zadnjem mesecu dni zabeležila velik padavinski primanjkljaj, posebej Obala, še vsaj do konca julija ni pričakovati večjih padavin, zato Pavličeva opozarja, da se bodo gladine podzemnih voda še naprej nižale. Tako je pričakovati, da bo še katera od občin omejila rabo pitne vode.

Zaenkrat na Obali, kjer skorajda ni bilo padavin v zadnjem mesecu dni, ni omejitev, je pa Rižanski vodovod Koper že v začetku julija na spletnih straneh objavil obvestilo in priporočila o varčni rabi vode v poletnem obdobju.

Na Obali je bil poletni padavinski primanjkljaj v obdobju od 18. junija do 18. julija največji. Kot navajajo na Arsu, je v omenjenem obdobju na Obali padlo le štiri odstotke dolgoletnega povprečja padavin, merjenega v obdobju 1991-2010, na Goriškem 22 odstotkov, okoli 20 odstotkov običajne količine dežja za ta čas pa je padlo tudi v predelih Zgornjesavske doline.

Tudi drugod po Sloveniji je bilo padavin manj kot običajno. V Novem mestu le 32 odstotkov, v Ljubljani 47 odstotkov, Mariboru 51 odstotkov, Celju in Murski Soboti pa malo nad 60 odstotki dolgoletnega povprečja.

Pomanjkanje padavin močno vpliva na vegetacijo. K sušenju površinskega sloja tal je poleg pomanjkanja padavin prispevalo še intenzivno izhlapevanje v zadnjem mesecu, ugotavljajo na Arsu in dodajajo, da se kažejo znaki sušnega stresa na rastlinah, še posebno na obalnem območju in na severovzhodu države.

Zaradi sušnega vremena se je povečala tudi nevarnost požarov v naravi. Zato je v vseh primorskih občinah od danes dalje zaradi velike požarne ogroženosti naravnega okolja, ki jo je razglasila republiška uprava za zaščito in reševanje, prepovedano kurjenje, sežiganje ali uporaba odprtega ognja. Prepoved velja do preklica. Uprava opozarja na povečevanje požarne ogroženosti tudi drugod po Sloveniji.