V študiji, ki jo je povzel nemški časnik Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), so sodelovali kadilci z območij, kjer so v prehodnem obdobju prodajali tako konvencionalne zavojčke cigaret kot tudi novo embalažo olivno zelene barve z velikimi opozorilnimi znaki.

Manj privlačna embalaža

Rezultati so pokazali, da so v primerjavi s kadilci, ki so kupovali običajne zavojčke cigaret, kadilci cigaret iz enotne embalaže svoje cigarete smatrali za manj kakovostne, pogosteje pa so jih tudi ocenili za manj zadovoljujoče kot pred letom dni.

Prav tako so raziskovalci ugotovili, da je pri kadilcih cigaret iz manj privlačne embalaže verjetnost, da bodo vsaj enkrat na dan pomislili na opustitev kajenja, večja kot pri njihovih kolegih, ki kadijo iz »običajne« embalaže.

Namene kadilcev na kratek rok nespremenjene

Opustitev kajenja je prva skupina kadilcev tudi postavila višje na lestvici svojih življenjskih prioritet, kadilci, katerih razvada je prihajala iz enotne škatlice, pa so tudi bolj podpirali novo avstralsko politiko kot ostali.

Sicer pa študija ni pokazala, da bi manj privlačna embalaža na kratek rok spremenila namene kadilcev, prav tako pa ni vplivala na razmišljanje o škodi, ki jo kajenje povzroča zdravju kadilca ali njegove okolice.