O tem je Igor Šoltes govoril že januarja v intervjuju za Dnevnikov Objektiv, ko je na vprašanje, ali bi bil pripravljen prevzeti vodenje levice odgovoril, „Politične računice so pogosto računi brez krčmarja. Od pojava razmišljanj do dejanj je lahko različno dolga pot.“ Kot poroča današnje Delo, pa je Šoltes nedavno potrdil, da potekajo pogovori o novi stranki. "Lahko potrdim, da dogovori potekajo. Kot sem že večkrat poudaril, je treba ponuditi alternativo obstoječim politikam. Vsekakor bi lahko ta pobuda prerasla v konkretnejšo obliko in bila zastopana na volitvah," poroča Delo.

Nedavno je tudi Danijel Bešič Loredan iz Iniciative zdravnikov za transparentno in kakovostno javno zdravstvo dejal, da Šoltes utegne predstavljati alternativo sedanjemu sistemu, za katerim stoji skupina neodvisnih ljudi. Iniciativa je namreč skupaj z Vseslovensko ljudsko vstajo na dan državnosti organizirala množičen shod za ohranitev javnega zdravstva.

Vesoljska leta daleč

Danes je Bešič Loredan še pojasnil, da je absolutno prezgodaj govoriti o kakršni koli novi stranki oz. je do tega "še vesoljska leta daleč". Ljudje se morajo po njegovem mnenju vprašati, kakšno državo želijo, "zgoditi se mora narod, neka oblika revolucije, šele potem je prostor za kakršne koli politične opcije". Bešič Loredan namreč ocenjuje, da smo v političnem samomoru oz. v šah mat položaju, ko ljudje v obstoječo politiko ne verjamejo več.

"Edina možnost je, da se ljudje vprašajo, ali želijo to pot hoditi še naprej ali pa želijo z vsemi razpoložljivimi mehanizmi sprožiti postopke, ki bi pripeljali do predčasnih volitev," je pojasnil. Pritrdil je, da to pomeni proteste, demonstracije in pritisk na vlado, da pride do predčasnih volitev.

Bešič Loredan tako pričakuje ekonomsko najtežjo jesen po letu 1991. Meni, da se bo ekonomska kriza poglobila, da bo uveden krizni davek in se bodo zmanjšali vsi socialni transferji.

Rešitev je po njegovem mnenju v organizaciji neodvisnih strokovnjakov iz različnih delov družbe, s čemer bi se odprla možnost za politično udejstvovanje. A se obenem sprašuje, kje in če se sploh bo "našla skupina kredibilnih in popolnoma neodvisnih ljudi, ki so pripravljeni nastaviti svoj hrbet, da se bo po njem udrihalo". Če bo do tega prišlo in bo povabljen zraven, bo v taki stranki sodeloval. Medtem pa se v sedaj obstoječih političnih opcijah ne vidi, je zatrdil.