Edini razlog, da se je vlada na prejšnji seji odločila, da se Slovenija vzdrži pri glasovanju je bil, da je na seznamu tudi sedem slovenskih projektov, je ob robu obiska Kemijskega inštituta, kjer so ji predstavili novi Preglov raziskovalni center, povedala Bratuškova. "Ocenili smo, da glasovati sam proti sebi ne bi bilo najbolje," je dejala.

Dodatna pravna mnenja so pokazala, da Sloveniji ob vzdržanju glasu to onemogoči morebitno sodno pot, če bi bila ta kdaj potrebna. "To je edina stvar, da bo vlada na dopisni seji mnenje iz pridržanega spremenila v negativno," je še dodala Bratuškova.

Ostalih sedem projektov bo sicer vseeno uvrščenih na seznam prednostnih projektov skupnega pomena v EU in bodo šli naprej v postopek. Glede na to, da bo Slovenija verjetno edina država, ki bo glasovala proti celotnemu seznamu, bo ta namreč očitno potrjen, je že dopoldne pojasnil minister za infrastrukturo in prostor Samo Omerzel.

Erjavec: Terminala Žavlje ne bo na seznamu prednostnih energetskih projektov

Zunanji minister Karl Erjavec je danes v Bruslju zatrdil, da terminala Žavlje ne bo na evropskem seznamu prednostnih energetskih projektov. "Mirno lahko zagotovim, da terminala Žavlje ne bo na tem seznamu in da po informacijah, ki jih imam, Evropska komisija tega konkretnega projekta ne podpira," je poudaril.

Prav tako je minister povedal, da je italijansko administrativno sodišče danes zavrglo presojo glede okoljske presoje, kar pomeni, da projekt ne izpolnjuje pogojev za to, da bi lahko bil uvrščen na seznam evropskih prednostnih energetskih projektov.

Omerzel: Slovenija bo glasovala proti terminalu v Žavljah

Slovenska vlada bo kljub napovedi v minulem tednu v sredo glasovala proti seznamu prednostnih projektov skupnega pomena v EU, med katerimi je tudi plinski terminal v Žavljah, je po sestanku na vladi povedal minister za infrastrukturo in prostor Samo Omerzel.

Slovenija je proti terminalu v Žavljah in bo zato kljub sedmim dobrim projektom, ki so še na tej listi, glasovala proti, je dodal minister. Sprva je bilo načrtovano, da se bo Slovenija pri glasovanju vzdržala, ob tem pa podala politično izjavo o nasprotovanju omenjenemu terminalu.

Sporen projekt za Slovenijo

Kot je še pojasnil Omerzel, se je vlada posvetovala tudi s pravniki. »S tem, ko bomo glasovali proti, bomo jasno pokazali, v kolikšni meri je projekt v Žavljah sporen za Slovenijo,« je dejal.

Župani Kopra, Izole in Pirana, Boris Popovič, Igor Kolenc in Peter Bossman, so danes pozvali vlado, naj odločno nasprotuje uvrstitvi plinskega terminala v Žavljah na seznam prednostnih projektov skupnega pomena v EU.

Okoljska katastrofa

Omenjeni seznam namreč »nikakor ne more biti sprejemljiv, če je nanj uvrščen tudi projekt izgradnje plinskega terminala v Žavljah, ki bo za Slovenijo pomenil okoljsko katastrofo«, so v imenu vseh treh občin sporočili z Mestne občine Koper.

Kot navajajo, so župani še vedno enotni, da bi izgradnja plinskih terminalov pomenila okoljsko katastrofo in nazadovanje gospodarske rasti občin na tem območju, ki se v zadnjih letih razvija predvsem v smeri turizma in storitvenih dejavnosti.

Negativen vpliv na okolje

»Terminali v severnem Jadranu bi imeli skrajno negativen vpliv na okolje, zdravje in varnost prebivalcev na območju Italije, Slovenije in Hrvaške,« so prepričani župani.

Zato v treh obalnih občinah pričakujejo, da bo vlada izrazila »jasno in odločno nasprotovanje« uvrstitvi plinskega terminala v Žavljah na seznam prednostnih projektov skupnega pomena v EU ter tudi vsem nadaljnjim poskusom, da bi projekt terminalov v severnem Jadranu prišel do realizacije.

Veber: Izvedba projekta bi sprožila nepopravljivo škodo

Oglasil se je tudi predsednik DZ Janko Veber, ki je vlado pozval, naj spoštuje resolucijo, ki jo je sprejel DZ, in tudi stališče parlamentarnega odbora za zunanjo politiko o nasprotovanju gradnji plinskih terminalov v Tržaškem zalivu. Kot je zapisal Veber, bi izvedba projekta plinskega terminala »za Tržaški zaliv in njegovo zaledje nedvomno pomenila trajno nepopravljive in škodljive posledice za okolje in ljudi«.

V petek je v javnost prišla informacija, da se bo Slovenija v sredo pri končnem glasovanju o seznamu prednostnih projektov skupnega pomena v EU, na katerega je Italija uspela uvrstiti tudi plinski terminal v Žavljah, vzdržala, ob tem pa bo podala izjavo, da terminalu nasprotuje.

Pozivi vlade, naj se opredeli negativno

Seznamu kot celoti naj slovenski predstavnik ne bi nasprotoval, saj je na njem tudi sedem za Slovenijo pomembnih projektov, ki bi bili tako upravičeni do financiranja s sredstvi EU, umestitev med projekte skupnega pomena pa naj bi pomagala tudi pri pospeševanju vseh administrativnih postopkov.

Že prejšnji teden je evropska poslanka Mojca Kleva Kekuš vlado pozvala, naj se čim hitreje negativno opredeli do postavitve plinskih terminalov v Tržaškem zalivu, v SLS pa so v nedeljo izrazili pričakovanje, da bo predstavnik vlade v sredo glasoval proti uvrstitvi žaveljskega terminala na seznam.