Prince William in Kate Middleton, ki se ponašata z naslovom vojvoda in vojvodinja Cambridgea, sta se poročila aprila 2011 in od takrat naprej je naraščalo napeto pričakovanje kraljevskih potomcev. Nosečnost vojvodinje je bila oznanjena decembra lani, v bolnišnico Sv. Marije v središču Londona pa so jo na rojevanje sprejeli v ponedeljek zjutraj.

Rojevanje vnuka pokojne princese Diane in princa Charlesa je potekalo precej dolgo, vse do 4.24 po krajevnem času. Vmes so padale stave o spolu otroka, kajti Kate je povedala, da ga ne pozna. Tisti, ki so stavili na fanta, bodo zaslužili, saj je bila večina stav v korist deklice. Novico o rojstvu je navdušeno pozdravilo tisoče kraljevskih podložnikov, ki so drli pred vrata Buckinghamske palače.

Iz sveta bodo sedaj začele deževati čestitke z najboljšimi željami. Prvo je poslal premier David Cameron. Kraljica Elizabeta II je navdušena nad pravnukom, prav tako tudi princ Charles nad vnukom. Vesel je seveda tudi princ William, ki je bil prisoten pri porodu in bo dva tedna užival v očetovskem dopustu. Princ dela kot pilot helikopterja v kraljevih zračnih silah.

Pred bolnišnico vztraja armada novinarjev, ki čakajo na ponovitev leta 1982, ko sta Charles in Diana prinesla pokazat svojega novorojenega sina Williama pred isto bolnišnico. Z rojstvom moškega potomca je rešeno tudi vprašanje kraljevske sukcesije. Na krono v prvi vrsti čaka princ Charles, sledi princ William, tretji pa je sedaj novorojenček. Če bi se rodila deklica, bi jo lahko preskočil morebitni nov moški potomec.

Slovenija britanskemu kraljevemu naraščaju podarila zibko

Slovenija je ob rojstvu prvega otroka princa Williama in vojvodine Catherine paru podarila posebno zibelko, ki jo je oblikovala oblikovalka pohištva Erika Drobnič. Unikat iz lesa breze so kot uradno darilo Slovenije poslali v Veliko Britanijo, zamisel pa je ekipa Drobničeve slovenskemu veleposlaništvu v Londonu predstavila že novembra lani.

Po tem, ko so mediji in kraljevi navdušenci tedne kampirali pred bolnišnico, kjer naj bi rodila, se je čakanje skoraj končalo. Danes zjutraj so namreč po poročanju tujih medijev kot so CNN, NBC in Sky News Kate zaradi popadkov že sprejeli v londonsko bolnišnico Sv. Marije.

Na stotine ljudi z vsega sveta se je zbralo tako pred bolnišnico, kjer Kate Middleton trenutno rojeva svojega prvorojenca oziroma prvorojenko, kot pred Buckinghamsko palačo, kjer bodo oznanili rojstvo. Zbrali so se tako navdušenci nad britansko kraljevo družino kot mediji, ki želijo biti prvi, ki bodo svetu oznanili veselo novico. Pred porodnišnico je celo toliko novinarjev in fotografov, da jih mora imeti ves čas pod nadzorom policija, da slučajno ne bi prišlo do kakšnega incidenta. Eden najbolj vztrajnih, ki že tri tedne spi na klopi pred bolnišnico je 78-letni Terry Hutt.

V nestrpnem pričakovanju so celo britanski premier David Cameron ter kar nekaj zvezdnikov, ki na twitterju že ves dan ugibajo, kdaj bo na svet končno prijokal kraljevi dojenček in katerega spola bo.

William si želi biti med porodom ob Kate

Kate, soproga britanskega prestolonaslednika Williama, naj bi že prekoračila pričakovani datum rojstva kraljevega dojenčka, po poročanju nekaterih britanskih medijev že za en teden. Zaradi varnosti (in tradicije) predvidenega datuma rojstva niso podali v javnost. V bolnišnico so jo pripeljali danes nekaj po 5. uri zjutraj.

Po poročanju Sky News je z njo v bolnišnico odšel tudi princ William, med porodom bo za vojvodino cambriško skrbel nekdanji ginekolog britanske kraljice.

Spol otroka je skrivnost

Spol otroka bo ostal skrivnost vse do rojstva. Otrok bo tretji v vrsti za britanski prestol, četudi bo deklica, saj so Britanci ustrezno spremenili zakonodajo. V primeru rojstva deklice je tako ne bodo morali prehiteti njeni morebitni mlajši bratje. Otrok bo prvi pravnuk Elizabete II. in prvi vnuk princa Charlesa.

Pred bolnišnico, v kateri bo Kate rodila, že nekaj tednov čaka ogromno novinarjev in fotografov, ki želijo prvi poročati o rojstvu novega prestolonaslednika ali prestolonaslednice.

Vodita Alexandra in James

Medtem pa se burno sklepajo stave o tem, kakšno ime bo imel kraljevi naraščaj. Pri številnih stavnicah vodi ime Alexandra, med drugimi popularnimi imeni so Charlotte, Diana, Elizabeth in Victoria za deklico ter George in James, če bo deček.

Poglejte še komentar Braneta Kastelica: