V zadnjih treh letih se je, po podatkih policije, pri nas utopilo 54 ljudi, v prvih letošnjih šestih mesecih pa so policisti obravnavali že tri utopitve. Največ, in sicer 20 ljudi, se je v minulih treh letih utopilo v rekah, pet v jezerih, 12 pa na drugih divjih kopališčih, med katerimi so še posebno priljubljene tako imenovane gramoznice oziroma gramozne jame. »Seveda je treba povedati, da so v statistiko prav tako zajete utopitve v bazenih in morjih, ki tudi niso tako redke,« pravi tiskovni predstavnik policije Drago Menegalija. Policisti zato opozarjajo na previdnost, še zlasti na nezavarovanih kopališčih, kjer kopalce na to, da se kopajo na lastno odgovornost, opozarjajo table.

V morju največ 150 metrov od obale

»Kopanje je dovoljeno le na tistih vodnih površinah, ki so jasno ločene od drugih, namenjenih drugim športnim in prostočasnim dejavnostim. Ločitev mora biti fizična ali označena z vidnimi, med seboj povezanimi plovki. V morju pa morajo biti kopalci v mejah 150-metrskega pasu ob obali, če ni določeno drugače. Še posebno je treba biti previden na 'črnih' oziroma divjih kopališčih, kot na primer gramoznicah, jezerih in rekah, ki ob lepem vremenu pritegnejo številne kopalce, vendar tam ni usposobljenih reševalcev, niti upravljavcev, ki bi lahko tistim v težavah hitro priskočili na pomoč. Žal pa tudi reševalci ob takojšnjem ukrepanju na urejenih kopališčih včasih ne morejo rešiti življenj,« opozarjajo policisti. Zato obveščajo kopalce, še posebno otroke, naj se ne potapljajo in naj ne skačejo v vodo tam, kjer je ta motna in globina ni znana, prav tako ni pametno požirati vode, saj je lahko ta onesnažena.

Tudi Velenjsko jezero brez statusa

Tudi v Velenju pozivajo kopalce, ki se zadnja leta vedno bolj množično zbirajo ob Velenjskem jezeru, k previdnosti, saj se kopajo na lastno odgovornost, ker jezero nima statusa kopalne vode, pa čeprav zadnja leta vlagajo izdatne napore v urejanje njegove okolice. Omenjeno jezero je namreč postalo v zadnjih letih zelo priljubljeno kopališče, zlasti za tiste, ki si ne morejo privoščiti počitnic ob morju. Letos so tako delno uredili območje ob čolnarni in tudi uradno odprli tako imenovano velenjsko plažo. »Ker opažamo, da se v poletnih mesecih tu kopa vedno več ljudi, smo poskrbeli, da je tam stalno prisoten reševalec, že drugo leto zapored pa smo naročili tudi monitoring, s pomočjo katerega redno seznanjamo kopalce o kakovosti jezerske vode. Meritve se izvajajo vsak teden na območju pri čolnarni, rezultati pa so objavljeni tako ob jezeru kot tudi na naši spletni strani,« poudarjajo na velenjski občini, ki je letos samo za monitoring odštela dobrih 2600 evrov. Prav tako so letos ob čolnarni uredili sanitarije in tuše, obalo pa dodatno uredili z nasutjem proda in novimi lesenimi tribunami, namenjenimi sončenju. Tako so letos končali prvo fazo obnove, ki bo predvidoma trajala tri leta. »Prihodnje leto načrtujemo še sanacijo strehe, zamenjavo stavbnega pohištva in ureditev fasade, v letu 2015 pa bomo zgradili še tribune in uredili gostinski lokal v zgornjem nadstropju. Vrednost celotne obnove bo predvidoma znašala 320 tisoč evrov,« še dodajajo na občini.