V zgodbi o divjem lastninjenju enega najdragocenejših zemljišč na slovenski obali je državno podjetje Adria Ankaran izgubilo bitko.

Potem ko je nekdanje vodstvo družbe s predsednikom uprave Igorjem Lebarjem na čelu leta 2008 najprej na novoustanovljeno podjetje KSV Turizem oddelilo nekaj deset tisoč kvadratnih metrov veliko zemljišče skupaj z ankaranskim kampom, v naslednji fazi pa ga krepko pod ceno prodalo podjetju Actium v lasti svetovalca uprave Mira Majcna, je novo vodstvo po Lebarjevi razrešitvi s tožbo poskušalo razveljaviti pogodbo.

Majcen bi za podjetje KSV Turizem po pogodbi moral odšteti tri milijone evrov. A kupnina ni bila nikoli plačana. V sodnem postopku pred ljubljanskim okrožnim sodiščem je sodnica Jelka Rozman angažirala sodnega izvedenca, ki je ugotovil, da je zemljišče vredno dobrih 12 milijonov evrov, torej približno štirikrat več kot za kolikor je bilo prodano. Kljub temu pa v nadaljevanju postopka sodišče njegovega mnenja ni upoštevalo, temveč se je oprlo na knjigovodsko vrednost zemljišča (1,8 milijona evrov), po kateri so bile nepremičnine prenesene z Adrie Ankaran na KSV Turizem. Tožbeni zahtevek je zato zavrnilo. Na odločitev sodišča se je Adria Ankaran pritožila. V družbi so namreč prepričani, da je sodišče v postopku ravnalo pristransko in v nasprotju s predloženimi dokazi ter izdalo nedopustno tako imenovano sodbo presenečanja.

Skoraj hkrati je višje sodišče v Ljubljani pred dnevi razsodilo, da mora Lebar Adrii Ankaran plačati dobrih sto tisoč evrov. Proti nekdanjemu direktorju so v družbi vložili odškodninsko tožbo, ker svojih nalog ni opravljal skrbno.

Vprašljivo lastninjenje zemljišča Adrie Ankaran je sicer že več let predmet preiskave koprskih tožilcev in kriminalistov. Kot nam je nedavno pojasnil vodja koprskega okrožnega državnega tožilstva Slavko Ožbolt, je koprsko okrožno sodišče na podlagi zahteve tožilstva novembra lani uvedlo preiskavo. Spomnimo, da se je pred leti v Ankaranu dogajala prava drama, Adria pa je bila primorana odpreti kamp z zamudo. Čeprav kupnine ni nikoli plačal, je Majcen na začetku leta 2010 kamp zasedel, pri čemer je njegova »okupacija« trajala več tednov. Organi pregona se ukvarjajo tudi z nakupom zemljišča v Zbiljah, za katero je Adria na podlagi finančnega lizinga odštela skoraj milijon evrov, skupaj s financiranjem pri Hypo Leasingu pa bo plačala 1,6 milijona evrov. Le nekaj tednov prej, preden je Adria kupila nepremičnino, jo je fizična oseba od NLB Leasinga odkupila za 420.000 evrov, po oceni sodnega izvedenca pa je bila vredna slabih 480.000 evrov.

Če pod Lebarjevo taktirko ne bi prišlo do divjega lastninjenja Adrie Ankaran, bi bila družba že zdavnaj naprodaj, verjetno pa bi tudi našla kupca. Kot smo že poročali, je zanimanje za nakup izrazil veletrgovec z bananami in predsednik nogometnega kluba Olimpija Izet Rastoder. Po naših informacijah je Adria ocenjena na 27 milijonov evrov, če se upoštevajo dolgovi, tožbeni zahtevki in denacionalizacijska upravičenja, pa približno deset milijonov evrov manj. To je bistveno več, kot bo država lahko iztržila od prodaje številnih podjetij, ki jih je uvrstila na seznam za prodajo.