Triinštiridesetletni Mickelson pred zadnjo rundo ni sodil v ožji krog favoritov za končno slavje, vendar zahtevno igrišče Muirfield pri Edinburghu se je kruto poigralo z najboljšimi po treh dnevih in na koncu zmago prisodilo izkušenemu Američanu. Zadnji dan je Mickelson odigral 66 udarcev, kar je bilo izenačenje najboljšega dnevnega rezultata med vsemi nastopajočimi.

"To je zame izjemen dosežek, saj nisem igralec, ki mu ležijo tovrstna 'links' igrišča. Zadnjo rundo sem odigral dobesedno življenjsko, odličen sem bil na zelenicah, še posebej na zadnjih šestih luknjah, ki so izjemno zahtevne," je dejal Mickelson.

Drugo mesto je s tremi udarci zaostanka osvojil Šved Henrik Stenson, tretjega pa so si razdelili Angleža Lee Westwood, sicer vodilni po treh dneh, Ian Poulter in Avstralec Adam Scott.

Mickelson ima zdaj v svoji zbirki pet naslovov s štirih največjih turnirjev - tri zelene suknjiče iz Auguste (2004, 2006, 2010), prvenstvo PGA (2005) in The Open (2013), neosvojljiv pa zanj ostaja US Open, kjer je bil doslej že šestkrat drugi, tudi letos.

Naslednji in hkrati zadnji "major" sezone je prvenstvo PGA, ki je na sporedu od 8. do 11. avgusta v Rochestru v zvezni državi New York.