Španca Joaqima Rodrigueza je pustil za sabo za 18 sekund, etapa pa je bržkone predstavila tudi končnega zmagovalca, Britanec Christopher Froome (Sky) je namreč z zaostankom 29 sekund zasedel tretje mesto, njegov dosežek pa pomeni, da ga v zadnji, ravninski etapi, čaka le še parada zmagovalcev in pitje šampanjca.

"Zdaj lahko rečem, konec je. Jutri bo etapa za sprinterje, zame pa dan za slavje. Trpljenje je za mano, tudi danes je bilo težko. Posebno na zadnjem vzponu, na katerem sta bila Quintana in Rodriguez odlična, z zadnjimi atomi močmi pa sem se ju dolgo časa držal," se je na cilju oddahnil v Keniji rojeni Britanec, ki bo tako na prestolu zamenjal rojaka in moštvenega kolega Bradleyja Wigginsa. Tudi tokrat je poskušal z napadom, se za nekaj časa odlepil od konkurentov, toda Rodriguez in Quintana sta ga hitro ujela.

Današnji zmagovalec Quintana, tudi nosilec bele majice najboljšega mladega kolesarja, se je z uspehom v skupnem seštevku prebil na drugo mesto, prehitel je namreč Španca Alberta Contadorja. Nekdanjega zmagovalca dirke ne bo niti na zmagovalnem odru, saj se je na tretje mesto prebil Rodriguez.

"Danes sem imel zadnjo možnost, da izpolnim vse svoje cilje. Vsi že nekaj časa govorijo, da sem najboljši v vzponih, toda prave potrditve zato nisem imel. Šel sem na vse ali nič, ne samo jaz, ampak vsa ekipa, in obrestovalo se nam je. Lahko rečem, da je za mano fantastična dirka. Dosegel sem vse, kar sem si po tihem želel. Belo majico za mladega kolesarja, etapno zmago, drugo mesto v skupnem seštevku za nepremagljivim Froomom, pokazal sem, da imam svetlo prihodnost," je bil na cilju navdušen mladi kolumbijski kolesar, ki si je zmago zagotovil z napadom v zadnjem kilometru, ko se je znebil Frooma in Rodrigueza.

Pred zadnjo etapo so tako praktično znani vsi, ki bodo domov odnesli majice, saj je odločen tudi boj v seštevku za zeleno majico najboljših sprinterjev, kjer bo drugič zapored zmagal Slovak Peter Sagan.

Kolumbijec pa domov ne bo odnesel le bele majice, ampak tudi pikčasto za najboljšega na gorskih ciljev. To si je priboril prav v predzadnji etapi s šestimi kategoriziranimi vzponi, po katerih je v tem seštevku prehitel Frooma in Francoza Pierra Rollanda. Slednji je poskušal vse, bil tudi v ubežni skupini (najdlje je s pobegom vztrajal nemški veteran Jens Voigt, ki so ga najboljši ujeli osem kilometrov pred ciljem), tako da je svoji zbirki dodal nekaj točk, a vse to je bilo premalo, da bi ugnal Quintano.