Ne vem sicer, katero ministrstvo bo izdalo takšno opozorilo, ampak gledanje slovenskih televizij zagotovo načenja vaše zdravje. V trenutku, ko mislite, da ste samo opazovalec, ste globoko notri. Občutek nemoči, občutek, da so vas prevarali, občutek, da ste le figura na šahovnici, vas premakne v neki drug svet. To ni več užitek, ko si rečete, prav jim je, naj se jim porušijo črne gradnje in naj grejo v zapor do smrti, če je treba, temveč strah, da vas bodo z davki, prispevki in dajatvami odvrgli v kot in pozabili na vas. Poslali vas bodo v vzporedni svet, kjer boste le še sence ali duhovi.

Ta svet res obstaja. V Tedniku so ga našli pri družini v Žireh. Novinarka Saša Mihevc nas je v bizarni zgodbi spravila v dobro voljo. Družino Čefarin med spanjem meče v zrak, predmeti švigajo po zraku, prižigajo se sveče, na računalniku se izpisujejo besedila in bela postava šviga po prostoru. Mož in žena celo med vožnjo zaslišita glasbo, se ustavita in uživata. Bioterapevt Marjan Ogorevc ima enostavno razlago. Ta družina se povezuje z drugimi dimenzijami in so z nevidnim duhom enkrat nekje že živeli skupaj v drugem vesolju. Ta zdaj hodi na obisk in se malo šali. Zbija vragolije. Takšni so pač duhovi. Navihani in razigrani.

Za Slovenijo bi bilo v tem trenutku res najbolje, da se teleportira v neko drugo vesolje. Tukaj pač nima več kaj početi. Postala je talka domačih tajkunov, globalnih finančnih institucij in evropskih gospodarjev, ki se enkrat prikazujejo v trojki, drugič v kanclerki in tretjič v nekih komisijah, ki z užitkom rečejo ne. V tistem drugem vesolju ne bi poslušali več v prvi minuti osrednje informativne oddaje, da je neki bivši politik postal član uprave neke družbe in je to zdaj brejking njus. Če je tu vse nenormalno, je tam v drugem paranormalnem svetu vse možno in samoumevno. V tistem svetu se vam zagotovo ne more zgoditi smešnica, da vas bodo trije policisti na nekem obskurnem maloobmejnem prehodu obravnavali kot pobalina, ker pri sebi nimate osemdeset centov. Posnetek, ki je zadnje dni hit na spletu, je resnica ali pa hrbtna stran te dežele. To je trojka, ki se je moramo res bati. Trije, ki imajo uniforme in tujega državljana obravnavajo kot zadnjo smet. Trojka brez manir, brez znanja jezikov, brez želje po dialogu, ki demonstrira svojo moč. Trojka, ki komaj čaka, da lahko nekaj prepove. V tem primeru prehod v drugo državo.

Seveda je šlo za namerno provokacijo. Seveda jih je tisti tujec snemal brez dovoljenja. Seveda je dal na splet odlomek po svoji izbiri. Skratka, naredil je točno to, kar počnejo televizije. Kažejo skozi manipulativne posnetke subjektivno realnost.

Ko ni več kriterijev, je vse subjektivno. In kriterije so naše televizije izgubile že zdavnaj. Na primer: kaj pa je bil kriterij dvojca Traven-Slak v zbrisanih Pogledih Slovenije? Resnica? Pravica? Objektivnost? Dobronamernost? Profesionalnost? Zavzemanje za malega človeka in davkoplačevalca?

Lahko, da kaj od tega. Lahko, da sta vse počela v prepričanju, da rešujeta svet in domovino. Zagotovo pa je bil stranski produkt zasvojenost. Čisti adrenalin, ko gostje nimajo pravih odgovorov. Ko se jih prestavlja v neko drugo dimenzijo in pri roki nimajo bioterapevta. Še sreča, da se s poletjem prižiganje televizijskih škatel zmanjša na minimum…