Solastnica Aha Mure Mojca Lukančič, ki so jo zaradi suma, da je v Srbijo odtekel del subvencij za ohranitev delovnih mest v Murski Soboti, obiskali kriminalisti, v malo manj kot desetih letih ni zgradila le poslovnega imperija z več tisoč zaposlenimi in 90 milijonov evrov letnih prihodkov. Na svoji podjetniški poti je v Ljubljani kupovala poslovne prostore, prodajalne in druge nepremičnine, katerih skupna vrednost po Gursu presega šest milijonov evrov.

Čeprav je skupaj s življenjskim partnerjem Nigelom Petrom Buxtonom lastnica skupine Aha, ki je v letu 2011 ustvarila okoli 7,6 milijona evrov denarnega toka iz poslovanja (EBITDA), je Lukančičeva do nepremičnin v prestolnici po dostopnih podatkih prišla sama oziroma je v ta namen najemala visoka posojila pri bankah. Tako so danes obremenjene z vrsto hipotek, tudi sicer pa Lukančičeva in Buxton za določene obveznosti skupine, ki se spopada z likvidnostnimi težavami, jamčita z osebnim premoženjem.

Največ vredni prostori na Poljanskem nasipu

Daleč največ, kar 1,8 milijona evrov, so vredni dobrih tisoč kvadratnih metrov veliki poslovni prostori v Palači Kapitelj ob Poljanskem nasipu v Ljubljani. Lukančičeva je prvi del kompleksa (22 odstotkov) kupila že leta 2004, ko je prišla tudi do lastništva manjše prodajalne. Iz tistega leta izvira večmilijonsko posojilo Probanke, ki bo zapadlo v letu 2016. Še 38 odstotkov nepremičnine je od Hypa Leasinga kupila leta 2010.

Podoben, če ne celo večji zalogaj je predstavljal nakup prodajaln v podhodu Ajdovščina v Ljubljani. Koliko je zanje leta 2007 plačala podjetju Tkanina, ni znano, po Gursovih evidencah pa so danes vredne več kot tri milijone evrov. Iz tistega leta medtem izvira 4,8-milijonsko posojilo Bank Austria Creditanstalt, ki zapade leta 2017. Do posla je sicer prišlo nekaj mesecev po tem, ko sta večinska lastnika Tkanine postala znana stečajna upravitelja iz Celja Grega Erman in Andrej Marinc. Vseeno pri tem ni šlo za prvi posel s Tkanino. Po dostopnih podatkih je Lukančičeva, ki je po poklicu odvetnica, od nje že leta 2004 kupila prostore na Tivolski cesti.

Da je za dolgove Aha Mure do Nove Ljubljanske banke (NLB) zastavljeno njeno osebno premoženje, kot je dejala po ponedeljkovem obisku kriminalistov, potrjuje tudi izpisek iz zemljiške knjige. Tako sta leta 2011 za 5,3 milijona evrov visoko posojilo, ki zapade leta 2021, zastavili del svojih nepremičnin tako krovna družba Aha Skupina kot tudi Lukančičeva. Obenem z Buxtonom nastopata kot poroka skupaj s šestimi podjetji iz skupine.

Za 52 milijonov evrov posojil, stanje se poslabšuje

Kako je lani poslovala Aha Skupina, ki je od leta 2009 do 2011 kar podvojila svoje prihodke, bo znano šele v začetku septembra. Dejstvo, da ima od sredine marca blokirane vse račune Aha Mura, dosti dlje pa Aha Hoja in Aha Secaplast, pa priča najmanj o zaostritvi likvidnostnih razmer. Aha Skupina je imela namreč na ravni skupine konec leta 2011 kar za 52 milijonov evrov obveznosti do bank. Kljub vsemu je imela ob tem tisto leto za manj kot štiri milijone evrov izdatkov za obresti. Zanimivo je, da je čisti dobiček v letih od 2009 do 2011 vztrajno padal, denarni tok iz poslovanja (EBITDA) pa rasel. Iz poslovanja je sicer leta 2011 ustvarila slabih devet milijonov evrov presežka denarnih sredstev, vendar je morala v luči velikih investicij povečati finančne obveznosti za dodatnih devet milijonov evrov.

Iz do zdaj javno objavljenih rezultatov nekaterih hčerinskih podjetij je razvidno, da se poslovanje lani ni kaj dosti izboljšalo oziroma se je celo poslabšalo. Aha Midas, ki ima večjo prodajalno z oblačili v središču Ljubljane, in Aha Hoja, ki med drugim izdeluje obešalnike za oblačila, sta namreč povečala izgubo. Precej bolje kaže podjetju Aha Mura Prvi maj iz Pirota, za katero kriminalisti sumijo, da je pri njem končal del državne subvencije za oživelo Muro. Po dostopnih podatkih je Aha Mura Prvi maj lani ob tričetrt milijona evrov prihodkov ustvaril nekaj deset tisoč evrov dobička.

Lukančičeva in Buxton sta neposredno lastnika zgolj Aha Skupine, ki ima bornih 8763 evrov osnovnega kapitala (in 8,5 milijona evrov celotnega kapitala), in podjetja Geoaktiv, imata pa tudi vsak po desetodstotni delež v Aha Muri.