Konec maja je občina Tržič objavila javni razpis za gradnjo Gorenjske plaže, ki ga je sicer razdelila na sedem sklopov od gradbenih in rušilnih del do hortikulturne ureditve in postavitve premične strehe nad prireditvenim amfiteatrom. Razpis so zdaj skoraj v celoti ponovili, saj je občina izbrala zgolj izvajalca za elektroinštalacijska dela. »Na prvem zbiranju ponudb so gradbinci ponudili bistveno previsoke cene, ki smo jih zavrnili. Za nekatere sklope pa prijav sploh ni bilo, saj izvajalcem očitno ni uspelo pridobiti bančnih garancij,« je pojasnil župan Tržiča Borut Sajovic. Glede na to, da so razpis zgolj ponovili, se poraja vprašanje, od kod pričakovanje, da bo v drugo, tretje kaj drugače. »V gradbeništvu imamo očitno res hude težave, saj so mnoga podjetja propadla, tisti, ki so ostali, pa imajo bodisi preveč drugega dela ali pa so za tretjino dvignili cene. Ta hip samo na Gorenjskem poteka za več kot sto milijonov evrov zgolj občinskih projektov. Klicali smo tudi večja gradbena podjetja v tujini, za katera pa je naš projekt enostavno preskromen. Slabi zgledi iz recimo Poljanske obvoznice žal kažejo na to, da je z našim sistemom javnega naročanja nekaj narobe, po drugi strani pa imajo gradbinci težave tudi s pridobivanjem bančnih garancij, kar tudi kaže na sistemski problem. Sicer pa za zdaj ni prav nobene bojazni, da našega projekta ne bi dokončali, prav tako niso ogrožena evropska sredstva,« je dejal Sajovic.

Gorenjska plaža bo sicer stala 3,8 milijona evrov, občini je uspelo pridobiti kar 2,7 milijona evropskih sredstev, nadejajo se še 400 tisočakov državnega sofinanciranja, preostalo bo prispeval občinski proračun. V Tržiču je sicer slišati glasne kritike o smiselnosti tako drage gradnje v sploh za Tržič težkih gospodarskih časih, a je tudi župan Sajovic že večkrat javno poudaril, da evropskih milijonov nikakor ne more nameniti drugam kot v potrjen projekt, tako da si ne predstavlja, da ga ne bi dokončali in ne bi izkoristili ponujenih evropskih milijonov.

Del Gorenjske plaže bo tudi gostinski objekt, ki pa ga občina namerava graditi v javno-zasebnem partnerstvu, v katerem bi občina gostinski del zgradila do tretje podaljšane gradbene faze, izbrani gostinec pa bi poskrbel za dokončanje in opremo ter začel posel, objekt pa od občine najel. A tudi pri iskanju gostinca občina doslej ni bila uspešna. »Bilo je nekaj klicev, nezavezujoče ponudbe pa ni oddal nihče,« je potrdil župan Sajovic, ki razlog za to išče v slabih časih, ko se gostinci ne upajo spustiti v naložbe, kaj šele, da bi se za to zadolžili. »Imamo tudi rezervni načrt, ki predvideva, da bi gostinski del dokončali sami in nato objekt oddali,« je še dejal Sajovic.