Festival Glasbeno poletje v Bohinju, ki ga z uglednimi domačimi in tujimi glasbeniki že osemnajst let pripravlja violinist Roman Leskovic, bo letos ponudil pet komornih koncertov, ki se bodo zvrstili v cerkvici svetega Martina v Srednji vasi v Bohinju. Za današnji začetek prireditve so rezervirali kulturni dom v Bohinjski Bistrici, saj bo na sporedu glasbeno-gledališka predstava Godart duhovitega glasbenega tandema Jure Godler - Tilen Artač. Predstava bo ob 20.30 in je namenjena predvsem domačinom.

Vrhunski tuji gostje

Tako ta dogodek kot še nekaj drugih je Leskovic letos pripravil v sodelovanju z glasbenim zavodom im.puls art, ki med drugim organizira tudi poletne koncerte v Ljubljani in Kopru. Zelo se veseli obiska vrhunskega Godalnega kvarteta Martinu iz Češke, kajti tudi sam je godalec in omenjena zasedba je vodilna med srednjo generacijo sicer izvrstnih čeških kvartetov; postavljajo jo ob bok Smetanovemu in Vlachovemu godalnemu kvartetu. 1. avgusta bodo nastopili v Srednji vasi v Bohinju, naslednji dan pa še na Piranskih glasbenih večerih v strunjanski cerkvi. Na obeh festivalih bodo igrali isti program – Beethovna, Martinuja in Dvoraka.

Nekoliko naknadno je umetniški vodja Leskovic na spored uvrstil enega najpomembnejših nadaljevalcev dunajske klasične pianistične šole Gottlieba Wallischa, nastopil bo 8. avgusta. Kot solist je sicer nastopil že z vodilnimi svetovnimi orkestri, kot so Dunajski filharmoniki, Gustav Mahler Jugendorchester, Sinfonia Varsovia, Camerata Salzburg in drugi. Leskovic zagotavlja, da se je cerkvica v Srednji vasi že akustično izkazala tudi za klavirske recitale in da so med obiskovalci priljubljeni. Wallisch bo ponudil nekoliko bolj poletno ubran program velikih klasičnih skladateljev Haydna, Mozarta, Schumanna, Beethovna in za konec še Gershwina.

Želijo se razvijati še naprej

Teden pozneje, 15. avgusta, bosta za enega od vrhuncev festivala poskrbela odlična komorna glasbenika in zakonca, soloflavtist Münchenskih filharmonikov Michael Martin Kofler in harfistka Regine Kofler. Bohinjski festival sta pred leti že obiskala, tokrat prihajata s francoskim romantičnim repertoarjem. Še en izjemno uigran »zakonski« duet prihaja na festival, Duo Claripiano, v katerem igrata klarinetist Dušan Sodja in pianistka Tatjana Kaučič. Program bo zasnovan z nekaterimi priredbami za klarinet, tudi nekaj romantičnih skladb Schumanna in Schuberta bo, pa skladba Uroša Kreka. Glasbeno poletje v Bohinju bo 22. avgusta končala osemčlanska vokalna skupina Jazzva, predstavili pa bodo popularne skladbe iz jazzovske, ljudske in popevkarske literature.

Kar zadeva financiranje programa, Roman Leskovic pravi, da festival v prvi vrsti temelji na njegovi osebni vnemi, kajti sredstev je iz leta v leto manj. Pokonci ga drži tudi zadovoljno občinstvo, ki je stalno, tudi iz tujine. »Vsako leto odpove kakšen donator, vseeno pa upam, da bomo tudi letošnji festival tako kot prejšnje končali na pozitivni ničli. Vsekakor v rdeče številke ne bomo zabredli,« zagotavlja Leskovic. Prispevek občine je 8500 evrov, od vstopnic pričakujejo sredstva v višini tretjine proračuna festivala, nekaj dodajo donatorji, na državna sredstva pa zaradi pogojev pri kandidaturi niti ne računajo več. Zanimivost festivala je tudi v tem, da lahko določeno število domačinov dobi brezplačne vstopnice, predvsem tisti najzvestejši. »V mislih imam, da bi festival v Bohinju nekoč postal vodilni komorni festival v Sloveniji, kot recimo Carinthischer Sommer ob Osojskem jezeru na avstrijskem Koroškem,« je še dodal Roman Leskovic. »Moja tržna logika je ta, da pripeljem na festival res velika, ugledna imena iz sveta glasbe.«