Krmilo trinajste izvedbe festivala dokumentarne fotografije Fotopub je prevzelo novo vodstvo, saj za umetniško plat tokrat prvič skrbi mednarodno priznani in velikokrat nagrajeni slovensko-francoski umetniški fotograf Klavdij Sluban, medtem ko se Matjaž Brulc, ki je sicer na čelu novomeške galerije Simulaker, podpisuje pod vodenje festivala. Slednji med programskimi novostmi, ki se obetajo, izpostavlja: »Fotopub v temeljni zasnovi sledi starejšim izvedbam, a ima letos popolnoma novo mednarodno mentorsko zasedbo. Kot pomembno noviteto letošnjega festivala pa bi veljalo izpostaviti sobotni portfolio review

Sicer vseskozi polno zaposleni Klavdij Sluban, ki je doslej razstavljal v domala vseh pomembnih svetovnih muzejih in galerijah, je, kot pravi sam, umetniško vodenje festivala prevzel brez pomislekov. »Zdelo se mi je samoumevno, da Fotopubu rečem 'ja', saj se sicer orientiram v podobni smeri, torej pogosto prenašam znanje na druge fotografe. Poleg tega se ta festival resnično bori za avtorsko fotografijo.«

Angažirano in osebno

Tematsko vezivo tokratnega Fotopuba je odtujenost, saj ta po Slubanovem mnenju »danes nosi mnogo obrazov in krepko zaznamuje psihološki ustroj sodobnega človeka«. Umetniški vodja je tako v Novo mesto povabil fotografe, ki na polju dokumentarne fotografije delujejo angažirano, hkrati pa v zamrznjene podobe vnašajo svoj osebni pogled.

Festival bodo obiskala eminentna fotografska imena, kot so fotografinja malezijsko-kitajskega rodu Diana Lui, ki se bo predstavila s projektom Meduze, francoski mojster Gregoire Eloy, ki pod naslovom Labodova senca na ogled postavlja fotografije z modnih revij, na katerih pa niso v prvem planu modne kreacije, temveč posebna atmosfera teh dogodkov, ter še en francoski zvezdnik, George Dussaud, ki že več kot desetletje deluje v Indiji in bo zato Jakčev dom zapolnil s ciklom Vonj Indije. Poleg razstav teh treh zvenečih imen si bo mogoče ogledati še dela tajvanskega umetnika Simona Changa, domačina Matica Zormana ter študentov Oddelka za fotografijo Visoke šole za storitve.

Iz oči v oči z mojstri

Kot vselej doslej bo festival tudi tokrat ob razstavah ponudil še projekcije in predavanja strokovnjakov ter kopico delavnic. Ob že omenjenima Diani Lui in Gregoirju Eloyju bodo te vodili še Meta Krese, Simone de Greef in Miša Keskenović. »Delavnice kot tudi predavanja so zasnovani precej heterogeno in tako zaobjemajo najrazličnejše pristope k dokumentarni fotografiji. Vsak mentor individualno prilagodi delo svoji skupini in svojemu načinu dela, kar je posebna dodana vrednost,« je prepričan Brulc, ki pristavlja še, da je tokrat resda prijavljenih nekoliko manj udeležencev, nekaj več kot 30, vendar bo delo v manjših skupinah zato gotovo omogočilo večjo intenzivnost in bolj oseben pristop.

Kot pomembno novost so organizatorji tokrat pripravili portfolio review, ki bo prihodnjo soboto zasedel klub LokalPatriot. Ta je namenjen fotografom in fotografinjam, ki si skozi oseben pogovor želijo strokovne in kritične ocene ter koristnih napotkov za nadaljnje delo. Udeleženci se bodo iz oči v oči srečali s fotografskimi mojstri Jeanom Christophom Godetom, Vasjo Nagyjem, Bojanom Radovičem in Klavdijem Slubanom.

Festival torej veliko stavi na sinergijo med priznanimi in še neuveljavljenimi fotografi ter teoretiki, uredniki in drugimi ljubitelji vizualnih zgodb. »Za takšen festival je seveda pomembno predvsem vzdušje, ki se tam vzpostavi, v smislu intenzivnega druženja, spoznavanja kolegov in njihovega dela ter seveda izobraževanja. Udeleženci srečajo in delajo z mednarodno uveljavljenimi fotografi ter neposredno od njih izvejo za vse tiste male skrivnosti velikih mojstrov fotografije,« o osrednjem namenu Fotopuba razpreda njegov vodja. Povrhu tega bo med festivalom predana še četrtkova nagrada, ki jo podeljujejo za najboljšo dokumentarno fotografsko zgodbo. Ta bo nato predstavljena v obliki projekcije oziroma kratkega filma, sestavljenega iz avtorskih fotografij in poljubne glasbe.