Po Gantarjevih besedah naj bi končno rešitev težav z dobavitelji našli do septembra, ko se bodo še enkrat sestali, vmes pa se bo ministrstvo usklajevalo tudi s finančnim ministrom in predsednico vlade. Del posojil naj bi namreč, kot že rečeno, zagotovila država.

Bodo pa morale po ministrovih besedah bolnišnice, če bodo želela dobiti posojila države, predvidoma avgusta ministrstvu predstaviti natančne načrte sanacije. »V kolikor teh ne bo, potem se zna zgoditi tudi scenarij, ki si ga nihče ne želi,« je dejal.

Gantar zagotavlja, da bolniki ne bodo trpeli, če bolnišnicam iz takšnega ali drugačnega razloga ne bo uspelo zagotoviti zadosti sredstev. V tem primeru bi namreč prišlo do blokade računov bolnišnic s strani posameznih dobaviteljev, kar pomeni, da bolnišnice ne bi mogle predvsem izplačevati plač ali pa bi jih morale izplačevati v nižjem obsegu, je dejal.

Gantar namerava možnosti, ki jih imajo pri reševanju nastale težave, pa tudi pogoje države za zagotovitev posojil, direktorjem bolnišnic predstaviti na sestanku, ki bo v kratkem. Po ministrovih besedah gre sicer pri vsem skupaj le za del rešitve, zato bo treba problematiko dolgoročno reševali predvsem z interventnim zakonom, za katerega upa, da bo sprejet jeseni.

Bolnišnice po podatkih ministra dobaviteljem trenutno dolgujejo okoli 84 milijonov evrov. Gre tako za zapadli kot nezapadli dolg, pri čemer je položaj od bolnišnice do bolnišnice različen. Ena izmed bolj problematičnih je trenutno bolnišnica Izola, kljub temu pa po Gantarjevih besedah rešitev iščejo za vse bolnišnice, da se ne bi čez mesec dni soočili s težavami v kateri od bolnišnic, kjer trenutno težav še ni.

Po besedah predsednika uprave Kemofarmacije Davorina Poherca so dobavitelji na današnjem sestanku dobili zagotovila o »določenem kreditiranju bolnišnic« oziroma zagotovitvi določenih sredstev bolnišnicam s strani države.

S tem so v Kemofarmaciji po besedah Poherca zaenkrat zadovoljni, čeprav možnost blokade računov bolnišnicam še vedno obstaja. Dolg bolnišnic do Kemofarmacije sicer trenutno znaša med sedmimi in osmimi milijoni evrov, največ pa jim dolgujeta bolnišnici Izola in Topolšica. Poherc pravi, da podjetje trenutno še nobeni od bolnišnic ni blokiralo računa, se pa to lahko zgodi.

Veledrogeristu Salus bolnišnice trenutno dolgujejo okoli pet milijonov zapadlih obveznosti, kar po besedah Žige Hienga iz omenjenega podjetja pomeni predvsem pritisk na njihovo likvidnost. Zadeve z bolnišnicami za zdaj rešujejo individualno, do zdaj pa so jim izdajali predvsem opomine. S tem, kar jim je danes ponudil minister, so v podjetju po Hiengovih besedah zadovoljni, zato nameravajo dobave bolnišnicam vsaj za zdaj opravljati še naprej.

Ostali dobavitelji izjav novinarjem po sestanku niso dali.