Da je varnost očitno več kot pomanjkljiva, je slišati tudi na policiji. Medtem ko bi morali biti takšni objekti tako rekoč nedostopni, v skladišča KIK Kamnik lahko neovirano vstopi pravzaprav kdor koli. Marsikdo je to očitno že ugotovil, saj se dogaja, da – predvsem pred božičnimi in prvomajskimi prazniki – iz objektov izginjajo smodnik in surovine za pripravo eksploziva. Poleg tega so si zmikavti v preteklosti tam priskrbeli pločevino, električne vodnike, gorivo, nazadnje, maja letos, pa so ukradli tudi aluminijaste posode za medfazni transport eksploziva.

Inšpektorji zavihali rokave

Inšpekcijske službe tokrat niso zatajile. Tako je bil tudi na omenjeni junijski seji upniškega odbora navzoč inšpektor ministrstva za notranje zadeve Vojko Kos, ki je med drugim pojasnil, da se je Erman zaradi neplačila glob soočal že z uklonilnim zaporom, a je nato vendarle poravnal dolg. Erman je medtem poudaril, da je v vsem času, odkar je stečajni upravitelj v tem postopku, prejel pičlih dva tisoč evrov in da sredstev za učinkovitejše varovanje odločbam in globam navkljub preprosto ni.

Te dni so objekt ponovno obiskali inšpektor za notranje zadeve, inšpektor za obrambo ter strokovnjaki za eksploziv iz policije in vojske, ki naj bi ugotovili, katere ukrepe je stečajni upravitelj že izvedel in kakšno je trenutno stanje. Na podlagi teh ugotovitev naj bi se pristojne službe odločale za dolgoročnejšo rešitev problematike, so nam pojasnili na notranjem ministrstvu. Bržkone edina ustrezna rešitev je namreč ta, da stečajni upravitelj premoženje prepiše na državo, ta pa bi bila nato dolžna poskrbeti tudi za ustrezno varovanje. Erman je na omenjeni seji sicer dejal, da je državi pripravljen ponuditi to možnost, s čimer so se strinjali tudi upniki, vendar tega očitno še ni storil. Ne na notranjem kot tudi ne na obrambnem ministrstvu takšne pobude namreč niso prejeli, čeprav oboji poudarjajo, da so s problemom zelo dobro seznanjeni in da intenzivno iščejo rešitev.

Lokalna skupnost bi razvijala turizem

Ermana za pojasnila nismo dobili, saj je na dopustu, pisno nam je sporočil le to, da se je država v reševanje problema že vključila. Neuradno naj bi k temu pristopil tudi notranji minister Gregor Virant, vendar na njegovem ministrstvu niso želeli komentirati, kakšne možnosti preigravajo.

Za komentar smo povprašali tudi kamniškega župana Marjana Šarca, ki je dejal, da so na občini seznanjeni s težavami podjetja, vendar imajo zvezane roke. »Dolgoročno si želimo na tem območju zagnati povsem drugačne dejavnosti, pri čemer ciljamo predvsem na turizem,« je še povedal. Za 60 hektarjev veliko zemljišče naj bi se pred leti že zanimal Legoland, a ker slednje ni v lasti lokalne skupnosti, je potencialni posel padel v vodo.