Domači kolesarski navdušenci so počasi obupavali nad svojimi kolesarji. Že dolgo se ni zgodilo, da domači specialisti za pobege do 18. etape ne bi imeli etapne zmage. A tri etape pred koncem si Francozi vendarle lahko oddahnejo, za kar je poskrbel Riblon, ki je bil član skupine sedmih ubežnikov, ki se je hitro odločila za napad, imela pa že osem minut prednosti. Dolgo je nato kazalo na zmago Američana Tejayja van Gardenerja, a so mu v zaključku pošle moči in Riblon ga je ujel, dva kilometra pred ciljem pa brez težav tudi pustil za seboj in se odpeljal prvi francoski zmagi na letošnji dirki naproti.

"Nisem verjel, da ga lahko ujamem. A iz ekipnega avta so me ves čas bodrili ter prepričevali, da bo Američan omagal. To se je res zgodilo, kar sem izkoristil. Še zdaj ne morem verjeti, da sem dobil prestižno etapo, da sem dvignil roki na Alpe d'Huezu. Ta vzpon sem po televiziji občudoval kot otrok. Že nekajkrat prej na dirki sem poskusil s pobegom, a naša ekipa je imela do zdaj vedno veliko smole. Danes pa se nam je vse vrnilo," je bil po uspehu navdušen Riblon, ki je na Touru etapo že dobil pred tremi leti, ko je bil najboljši v alpski preizkušnji s ciljem v Ax-Trois-Domainesu.

Froomu kazen, a vseeno večja prednost

Froome je na sedmem mestu za Riblonom zaostal tri minute in 18 sekund, a na cilj 172,5 kilometra dolge in zahtevne etape s kar šestimi kategoriziranimi vzponi prišel skoraj minuto pred prvim zasledovalcem Contadorjem, tako da je skupno prednost pred njim povečal na pet minut in 11 sekund. Prednost bi bila še večja, če ne bi dobil 20 sekundnega kazenskega pribitka, ker je med etapo vzel okrepčila od sotekmovalca, kar ni dovoljeno.

"Nisem bil pravi, še sreča, da sem imel ob sebi Richieja (Porta, op. a.). Mislim, da mi je primanjkovalo sladkorja. Upam, da bom prišel k sebi, saj sta pred mano še dve zahtevni etapi," je na cilju dejal Froome, ki pa je lahko zadovoljen, da je še povečal prednost.

Lahko Quintana prehiti tudi Contadorja?

Največji dobitnik etape je Kolumbijec Nairo Quintana, ki se je v skupnem seštevku prebil na tretje mesto, povsem pa se je približal tudi Contadorju. "Čeprav sem spet ostal brez etapne zmage, sem zelo zadovoljen s predstavami. Vsekakor si želim na drugo mesto," je samozavesten Kolumbijec, ki se je v ekipi Movistarja od pomočnika Alejandra Valverdeja prelevil v kapetana, cenjenega pri vseh konkurentih. "Nairo je na vzponih zagotovo najboljši kolesar na dirki," ga je pohvali Joaquim Rodriguez, specialist za vzpone, ki je lahko občutil moč Kolumbijca tudi v sprintu etape, v katerem sta se udarila za četrto mesto.

Edini slovenski predstavnik Kristijan Koren je zaostal dobrih 25 minut, uvrstil se je na 78. mesto, skupno pa je 94.