Slovenska strelska reprezentanca ima lepe spomine na slavonsko prestolnico, na evropskem prvenstvu pred štirimi leti je na strelišču Pampas osvojila zlato kolajno na ekipni tekmi z malokalibrsko puško v trojnem položaju. Slovenske barve so tedaj zastopali Debevec, Željko Moičević in Robi Markoja, ki se bodo evropski strelski eliti zoperstavili tudi na letošnjem evropskem prvenstvu.

Slovenski strelci in strelke v teh dneh pilijo zadnje podrobnosti pred odhodom v Osijek, na ljubljanskem strelišču pa so danes priredili tudi novinarsko konferenco. V zadnjem mesecu so bili zelo dejavni, po sredozemskih igrah v turškem Mersinu, kjer je Debevec osvojil odličje bronastega leska v strelskem maratonu, so se Dvoršakova, Debevec, Moičević in Markoja udeležili še tekme za svetovni pokal v španski Granadi, kjer se je najbolj izkazal Debevec s petim mestom v disciplini malokalibrska puška trojni položaj.

Petdesetletni Debevec bo najmočnejše slovensko "orožje" tudi na letošnjem sklepnem turnirju. "Moj cilj je uvrstitev v finale z malokalibrsko puško leže, zavoljo novih pravil pa je nato vse mogoče. V vsakem primeru bom dal vse od sebe, če se v tej hudi konkurenci prebijem do finala. Visoke cilje imam tudi z velikokalibrsko puško na 300 metrov. V tej sezoni sem imel v tej disciplini na voljo nekoliko manj treningov, tako da bi težko govoril o dobri pripravljenosti. A glede na to, da je puška skorajda identična, potem bi lahko ob dobrem dnevu tudi v tej disciplini posegel v boj za višje uvrstitve," je razgrnil tekmovalne cilje Debevec, ki je pred štirimi leti v Osijeku osvojil svojo edino kolajno v ekipni konkurenci od slovenske osamosvojitve: "Tega zgodovinskega dosežka nikoli ne bom pozabil, ga bo pa zelo težko ponoviti. Pred ekipno tekmo ne gojim nobenih iluzij, saj nekateri člani naše ekipe niso prikazali najboljših predstav v tej sezoni, tudi moja pripravljenost v trojnem položaju ni na ravni, ki je bila pred leti."

Poleg Debevca sta na nekaterih letošnjih tekmah zablestela tudi Moičević in Dvoršakova. Moičević se je izkazal na sredozemskih igrah v Mersinu, kjer se je v veliki finale prebil z najboljšim dosežkom, Dvoršakova pa na Češkem.

V Osijeku, kjer se še ne bodo delile kvote za nastop na poletnih olimpijskih igrah v Rio de Janeiru leta 2016 (prvič se bo to zgodilo na svetovnem prvenstvu prihodnje leto v Granadi) bodo v članski konkurenci nastopili Rajmond Debevec, Robi Markoja, Željko Moičević, Dušan Žiško, Kevin Venta, Živa Dvoršak in Renata Oražem, v mladinski pa Tadej Žalik, Erik Kandare in Petra Vernik.

Teden dni kasneje bodo na veliko evropsko sceno stopili tudi slovenski strelci s puško šibrenico, na sklepnem turnirju v nemškem Suhlu pa bodo v trapu nastopili Boštjan Maček, Matej Žniderčič in Ivo Kompan v članski ter Kristian Geč, Tilen Kos Šturm in Tomaž Zupan v mladinski konkurenci.