Včeraj zjutraj se je letalo Adrie Airways, ki je poletelo proti Parizu, takoj po vzletu obrnilo in vrnilo na brniško letališče. Vzrok za to sta bila javljalnika dima v stranišču letala, ki sta sprožila alarm. Po pristanku se je izkazalo, da je bil alarm lažen.

Toda ob najavi ognja v kabini letala so se na letališču takoj odzvali in proti Brniku so odhiteli tudi kranjski poklicni gasilci. Na srečo posredovanje ni bilo potrebno, a je res bolje tako. Kranjski gasilci na nujni vožnji morajo namreč za vstop na letališče spoštovati ustrezen in tudi zamuden varnostni postopek. »To pa pomeni, da moramo dobiti priponke, spremljati nas mora varnostno vozilo in tako naprej. To so seveda ob morebitni letalski nesreči nemogoči birokratski ukrepi, ki bi nam zagotovo vsaj podaljšali čas reševanja v trenutkih, ko je vsaka sekunda dragocena,« pripoveduje direktor Gasilsko reševalne službe Kranj Vojko Artač. A za takojšnje posredovanje je potrebna posebna licenca, ki pa je kranjski gasilci (še) nimajo, in tako bi morali na letališču opraviti te zamudne postopke. Kako je to mogoče, če pa so po državnem načrtu reševanja v primeru nesreč na Brniku prav kranjski gasilci prvi poklicani? Tudi včeraj so ob prvem klicu in možnosti, da pride do nesreče, vpoklicali svoje rezerve.

»Z gasilci na Brniku že nekaj časa odlično sodelujemo in oni se pri nas dodatno usposabljajo za nesreče, ob katerih posredujemo. Za intervenco na letališču pa je potrebna posebna licenca, ki pa je mi še nimamo. Vendar pa se bodo tudi naši gasilci ob sklenjenem sodelovanju zdaj usposabljali na letališču. Problem je v tem, da smo kadrovsko tako zasedeni, da je malo prostih dni za tako usposabljanje, a licenco uprave za civilno letenje bomo vsekakor skušali čim prej pridobiti,« je povedal direktor Artač.

In tako smo lahko veseli, da letalske nesreče ni bilo res že dolgo časa. Kranjski gasilci so bili namreč tudi včeraj do ograje in vhoda na letališče ekspresno hitri. Sodelovanje z dobro usposobljenimi letališkimi gasilci bo v prihodnje prineslo še večjo učinkovitost. Seveda pa je čim prej treba doseči, da ne bodo gasilci ob nujnem posredovanju najprej morali pripenjati varnostnih priponk in šele potem gasiti in reševati življenja.