Slovenija glede na obolevnost za klopnim meningoencefalitisom (KME) sodi v sam vrh evropskih držav. Glede na sliko razširjenosti bolezni se lahko primerja z Avstrijo, kjer je proti tej okužbi cepljenih 80 odstotkov prebivalstva. V Sloveniji se za cepljenje še vedno odloča premalo ljudi, saj je cepljenih zgolj 12 odstotkov prebivalstva.

Resna bolezen

Klopni meningoencefalitis je resna bolezen, ki se prenaša z vbodom okuženega klopa in povzroča virusno bolezen osrednjega živčevja. Bolezni so najbolj izpostavljeni ljudje, ki živijo na ogroženih območjih oziroma se veliko zadržujejo v naravi. Prvi znaki KME so podobni gripi in se pojavijo sedem do štirinajst dni po okužbi. Pri človeku se lahko pojavi utrujenost, slabo počutje, bolečine v mišicah, vročina in glavobol, kasneje lahko nastopijo znaki, značilni za meningitis, kot so visoka temperatura, močan glavobol, slabost in bruhanje, lahko celo nezavest in smrt.

Po podatkih Inštituta za varovanje zdravja RS je v Sloveniji v letu 2011 za to boleznijo zbolelo 12 ljudi na 100.000 prebivalcev. V letu 2011 je bilo prijavljenih 247 obolelih za KME, kar je več kot leta 2010, ko je bilo prijavljenih 166 primerov obolelih. Najbolj ogroženi sta Gorenjska, Koroška ter osrednja Slovenija. Glede na to, da Slovenija velja za endemično območje klopnega meningoencefalitisa in se uvršča v sam vrh evropskih držav, je odstotek precepljenega prebivalstva v Sloveniji nizek.

Shema cepljenja

Zaradi visoke verjetnosti okužbe s KME v Sloveniji strokovnjaki priporočajo cepljenje vsem osebam od prvega leta starosti dalje. Za učinkovito zaščito je nujno potrebno prejeti tri odmerke cepiva, pri čemer drugi odmerek sledi prvemu v obdobju enega meseca, tretji odmerek pa osebe prejmejo čez šest do 12 mesecev. Poživitveni odmerki so potrebni čez tri leta, kasneje pa na pet let, da se ohrani ustrezna raven zaščite.

Posamezniki se lahko odločijo tudi za hitro shemo cepljenja, pri čemer drugi odmerek sledi prvemu v roku 14 dni, tretji odmerek pa sledi drugemu v roku 5 do 12 mesecev.

Cepljenje proti klopnemu meningoencefalitisu izvajajo na zavodih za zdravstveno varstvo. Na Zavodu za zdravstveno varstvo Ljubljana se lahko za cepljenje naročite na telefonski številki 01/586-39-18 ali 01/586-39-00 od ponedeljka do petka od 8. do 11. ure, so sporočili z ZZV Ljubljana. lo