Iz združenja so sporočili, da poskuša ZZZS javno diskreditirati združenje ter podpredsednico združenja, ki je predstavila omenjene pomisleke. "Opozarjamo, da je zavarovalniški ukrep, ki vodi v zmanjševanje dostopnosti do varnejših, učinkovitejših in za ženske prijaznejših vrst hormonske kontracepcije, v nasprotju z evropskimi prizadevanji za varovanje, ohranjanje in izboljševanje zdravja žensk v rodni dobi," so zapisali.

V združenju menijo, da ima lahko nestrokovna uvedba terapevtske skupine zdravil na področju hormonske kontracepcije hude in drage posledice za zdravje žensk. Ob tem so dodali, da bi bilo pri pripravi kakršnihkoli ukrepov zavarovalnice potrebno predhodno temeljito sodelovanje s stroko.

"Pričakovali bi, da bi zavarovalnica ZZZS namesto nestrpnega in agresivnega odziva prisluhnila strokovnim pripombam osebnih ginekologov in zavarovalniške ukrepe uveljavljala na strokovnih temeljih ter na podlagi ustreznih analiz o koristih kontraceptivov. Zavarovalnica ZZZS pa se namesto tega zateka v javne diskreditacije strokovnjakov, ki v skrbi za zdravje naših pacientk izražamo strokovne pomisleke," so zapisali v sporočilu za javnost.

Dodali so, da hormonska kontracepcija sodi v skupino cenejših zdravil, zato gre pričakovati relativno majhne prihranke zavarovalnice. Ob tem so pojasnili, da združenje ne nasprotuje ukrepom ZZZS. "Nasprotujemo pa neustreznemu in nestrokovnemu zavarovalniškemu razvrščanju hormonske kontracepcije," so zapisali.

ZZZS namerava nov sistem terapevtskih skupin zdravil uvesti v drugi polovici septembra. Sprva bodo sistem uvedli za kontraceptive in za zdravila, ki preprečujejo želodčne razjede, samo pri kontraceptivih pa naj bi letno v zdravstveni blagajni privarčevali 1,7 milijona evrov. V združenju so že junija dejali, da se bojijo, da bodo ženske morale doplačevati kontracepcijo in jo bodo posledično opuščale, na ZZZS pa so očitke zavrnili.