Tako je mati obtoženega Raduja Doraguja v svoji peči zažgala umetnine, vredne 100 milijonov evrov. »Po aretaciji sem bila prestrašena, ker sem se zavedla resnosti situacije. Torbo s slikami sem položila v peč, poleg naložila nekaj klad, copat in galoš ter počakala, da je vse skupaj popolnoma zgorelo,« je pojasnila.

Zaradi ropa, označenega za tatvino stoletja, so avgusta na sodišče privedli šest obtoženih. V preiskovanje ropa, ki se je zgodil 16. oktobra lani okoli 3. ure v manj kot 90 sekundah, je bilo vključenih 25 policistov, piše AFP.

Med ukradenimi umetninami so bila delo Pabla Picassa "Tete d'Arlequin" (Harlekinova glava), slika Henrija Matissa "La Liseuse en Blanc et Jaune" (Bralka v belem in rumenem), deli Clauda Moneta "Waterloo Bridge, London" in "Charing Cross Bridge, London", slika Paula Gauguina "Femme Devant une Fenetre Ouverte, dite La Fiancee" (Ženska pred odprtim oknom, imenovana zaročenka), delo Meyerja de Haan'sa "Autoportrait" (Avtoportret) in slika Luciana Freuda "Woman with Eyes Closed" (Ženska z zaprtimi očmi).