Glavni dobitek na loteriji partizanskega bojevanja iz zaledja je dobil Portugalec Alberto Rui Costa (Movistar). Zasluženo. V 13. etapi je moral po nalogu ekipe počakati kapetana Valverdeja in izgubil mesto med deseterico, včeraj pa se mu je vse vrnilo z etapno zmago, drugo po letu 2011. Veselja ni skrival. »To je pomembna zmaga zame in za ekipo. Lov na zmago je bil dobro premišljen in uspel je do zadnje podrobnosti. Ko sem vrh zadnjega klanca videl prednost, sem vedel, da mi lahko uspe. Ta zmaga bo velik motiv, da pripeljemo Quintana na oder,« se je po samostojni vožnji v zadnjih 20 kilometrih veselil 26-letni Portugalec.

Še posebno Alberto Contador je izzival, posebej Frooma. Le malce je manjkalo in lahko bi se tik pred ciljem v Gapu ponovila zgodovina izpred desetih let (ne oziraje se na kasnejše »popravke«). Španec Beloki je tedaj padel na ovinku štiri kilometre pred ciljem (in potem odstopil), Armstrong pa se je v slogu gorskega kolesarja rešil po bližnjici čez travnik in rumeno majico pripeljal do Pariza. Tokrat je zelo blizu španskemu ovinku padel Contador in se podrgnil po komolcu, Chris Froome tik za njim pa se je rešil, a bil v cilju kar pošteno razburjen: »Ni bilo miru, niti v spustih. Contador je navzdol očitno tvegal preveč. Jezen sem nanj, ker me je speljal v nevarnost. Na srečo zaradi vožnje za njim nisem padel, saj sem še pravočasno odpel pedala ter s pomočjo pomočnika Richieja Porta rešil tudi to neugodno situacijo. Vse to je dokaz, da se še veliko lahko zgodi.« Ob tem so vodilni v Skyu prvega moža, ki je do marca 2008 vozil s kenijsko tekmovalno licenco, še posebej opozorili, da se je v taki situaciji po nepotrebnem pustil izzvati.

Nezgodo sta poskušala v svoj prid izkoristiti mladi Kolumbijec Nairo Quintana (Movistar), zaradi česar mu je Contador, potolčen po komolcih in kolenih, kasneje posebej »čestital« za potezo, ter še vedno drugouvrščeni Nizozemec Bauke Mollema (Belkin), ki pa se je branil z znano taktiko, da ni divjal naprej iz uvidevnosti do kolega iz ekipe Lauresa ten Dama. Slednji je tako kot Danec Fuglsang (Astana), Francoz Peraud (Ag2r) in Irec Martin (Garmin) izgubil dragoceno minuto znotraj deseterice. Med deseterico se bo vrstni red danes znova premešal na današnjem kronometru, le Froome lahko taktizira.

»Še en dan manj. Še tri dni do Pariza. Dneva s kronometrom sploh ne štejem,« pa se je v cilju pošalil Kristijan Koren (85. mesto). Dodal je: »Še enkrat se je izkazalo letošnje pravilo Toura. Vse etape, ki niso ravninske za sprinterje ali gorske za hribolazce, so velika težka borba.«