Slovenski turistični delavci se še kako dobro zavedajo, da bo evropsko košarkarsko prvenstvo enkratna priložnost, da glas naše države ponesejo po vsej Evropi. Nenazadnje naj bi se v času šampionata v Sloveniji trlo političnih veljakov, gospodarskih eminentnežev, svoj prihod pa je najavil celo španski kralj Juan Carlos. Za petične goste bodo pripravili kar 66 tisoč obrokov, po nekaterih ocenah pa se bo porabilo preko 28 ton živil.

Zahteven organizacijski podvig so pri KZS zaupali gostinstvu Jezeršek, kjer zagotavljajo, da so na izziv dobro pripravljeni, dodaten poudarek pa nameravajo dati na samo kvaliteto hrane, ki bo imela svojevrsten slovenski pridih. »Naš cilj je, da gostom predstavimo zgodbo 'okusiti Slovenijo'. Koncepte tako jedi kot njihovega načina postrežbe bomo vsakodnevno menjavali, s čimer želimo zagotoviti pestrost. Gostom seveda lahko ponudimo odlično kranjsko klobaso, a izredno težko jo je 18 dni imeti v ponudbi, tudi zato bomo na prvenstvu vsakodnevno kuhali 1500 jedi,« razloži poslovni direktor gostinstva Jezeršek, Jure Jezeršek, hkrati pa poudari, da bo za lačne želodce gostov skrbelo preko 120 kuharjev, natakarjev in transportnih delavcev, ki bodo kuhali in stregli hrano izključno slovenskih dobaviteljev.

»Seveda se je pri tem treba vprašati, koliko hrane bo slovenskega izvora, a sam verjamem, da vsaj 50 odstotkov. Vsa svinjina, perutnina bo vzgojena pri nas, kar že predstavlja lep delež, slovenskega porekla pa naj bi prav tako bila nekatera druga živila, kot denimo jagode,“ zatrjuje Jezeršek.

Na športnih dogodkih se prileže tudi vino

Nič slabše pa ne bo poskrbljeno za žejo gostov, za kar bo skrbelo 13 vinarjev, ki bodo pod znamko EuroBasket 2013 ponudili 14 različnih vrst vin. Tudi tu je cilj predstaviti tipične slovenske sorte, med katerimi se znajdejo zelen, teran in seveda cviček. Prvovrsten izziv vinarjev bo med drugim prav gotovo prepričati navijače, ki večinoma prisegajo na pivo, da poskusijo tudi žlahtno kapljico. »Vinarji nočemo odvzeti tržnega deleža pivu, temveč želimo, da vino predstavimo kot pijačo, ki sodi k športnim dogodkom in ni namenjen le VIP gostom. Želja je, da se v navijaških conah ob ponudbi hitre hrane postreže kozarec odprtega vina po dostopni ceni. Tako bo lahko vsak obiskovalec sam ugotovil, da je vino cenovno dostopno, kvalitetno in se prileže ponujeni hrani,“ pojasni direktor slovenskega festivala vin Rado Stojanović.

Za dodatno promocijo bodo po besedah Stojanovića skrbeli tudi vinarji sami, ki bodo v navijaških conah imeli svoje bare ter tako svoje izdelke predstavljali, promovirali, jih dajali v pokušino in omogočili njihovo prodajo. »Vseeno ocenjujemo, da bo največja količina vin prodana v drugih gostinskih objektih po vsej Sloveniji, kjer se bodo obiskovalci prav tako zadrževali. Temu je namenjena enotna vinska karta z enotno celostno podobo, želja pa je, da bo distributer zagotovil enotno ceno po vsej državi, ne glede na ekskluzivnost restavracije oziroma bara,“ se nadeja Stojanović, ki upa, da bo uradna vina evropskega prvenstva moč tako okusiti kot kupiti na vsaj 200 različnih lokacijah po vsej državi.

Dogodek, v katerega se splača vložiti

Direktor prvenstva Aleš Križnar sicer obljublja, da slovenskih kulinaričnih specialitet ne bodo deležni le petični gosti, ampak prav vsi obiskovalci. »Prav s kulinariko želimo narediti neko slovensko zgodbo in to izkoristiti v svoj prid. Upravičeno smo lahko ponosni na vse jedi, vina in preostale pijače, ki jih imamo v Sloveniji, zato smo se povezali z ustreznimi partnerji in jih prepričali, da bo to evropsko prvenstvo dogodek, v katerega se splača vložiti. Potrudili se bomo, da bo vključenih čim več slovenskih proizvodov,« pravi Križnar, ki že pozna načrt, kako vse navijače odvrniti od obiska restavracij s hitro prehrano.

»Ena od stvari, ki smo jih skušali vključiti je cviček. Ker je nekoliko lažje vino, se poleti še posebej prileže ob kakšnem narezku. Razmišljali smo tudi o paketu kranjska klobasa z deci cvička. Poleg kulinarike pa jih bomo v naših navijaških centrih seveda skušali zadržati še s številnimi aktivnostmi in ostalim spremljevalnim programom,« zaključi Križnar.