Kanadski trener je atletoma dostavil kombinacijo 20 prehranskih dopolnil in injekcij, a nobeno od teh po pričevanju Xueraba ni na seznamu prepovedanih poživil Svetovne protidopinške agencije (Wada). Doyle je od kondicijskega trenerja v nedeljo dobil seznam sredstev, s katerimi je zalagal oba sprinterja.

Doyle je prepričan, da je za pozitiven test tako nekdanjega svetovnega rekorderja na 100 metrov Powella kot njegove reprezentančne kolegice Sherone Simspon kriva kombinacija teh sredstev. Nekatera so bila povsem običajna, kot vitamin C, D ... Vendar pa je na seznamu tudi nekaj bolj eksotičnih, kot je denimo actovegin. Slednjega so na veliko uporabljali pri kolesarjih ameriškega moštva US Postal, za katerega je pedala vrtel z dopingom zaznamovani Lance Armstrong, saj naj bi povečeval vzdržljivost.

"Skušamo odkriti, kaj je šlo narobe, in mislim, da je po prejetju seznama dodatkov, ki mi ga je poslal kondicijski trener, jasno, kje moramo začeti raziskovati," je dejal Doyle za časnik New York Times.

"Xuereb je atletoma dajal tako veliko sredstev in prehranskih dopolnil, da za zdaj še ne vemo, katero od teh sredstev je krivo za pozitiven test. Večina dodatkov je bila namenjena hitrejšemu okrevanju po telesnih naporih," je še dejal Doyle.

Oxilofrina, prepovedanega poživila, zaradi katerega je Powell padel na dopinškem testu, ni bilo na seznamu prehranskih dopolnil, ki jih je Xuereb poslal Doylu prek elektronske pošte.

Policija našla dokaze o prepovedanih sredstvih

Italijanska policija je na pripravljalnem taboru po raciji, ki jo je izvedla v mestu Lignano Sabbiadoro, kjer je Xuereb živel skupaj s Powellom, pridržala kondicijskega trenerja. V hotelu je namreč našla dokaze o prepovedanih sredstvih. Vsa sredstva je policija zasegla in jih poslala na analizo. Za zdaj še ni znano, ali so bili prehranski dodatki in injekcije legalni ali ne.

Doyle je še dejal, da oba atleta polno sodelujeta z oblastmi in s protidopinškimi agencijami ter da sta pozorno prebrala vse oznake sredstev, ki sta jih jemala, in da po njunem vedenju ni šlo za prepovedana poživila.