Tudi gnev komunalnih delavcev je bil namenjen županu, kakopak sedanjemu Andreju Fištravcu. In sicer zato, ker vztraja pri nameri, da razreši direktorja Snage Ivana Hajnška, ki se je nekoč ujel v razgaljajoče prisluhe Francu Kanglerju. Včeraj se je odvila skupščina Snage, na kateri je večinska lastnica Mestna občina Maribor zamenjala nadzornike. Ti bodo bržkone že na prihodnji seji odpoklicali direktorja Hajnška, ki sodi v sam vrh Kanglerjeve klientelistične hobotnice.

A kljub temu uživa več kot 95-odstotno podporo kolektiva. Zato so smetarji kar s Snaginimi tovornjaki in med delovnim časom glasno izražali svoje protestniško stališče. »Protest je bil spontan,« nam je zatrdil Milan Keuc, predsednik sindikata SKVNS v Snagi. Vozniki so resda protestirali med delovnim časom, vendar so se zato odpovedali času za malico. »Zdaj so protestirali samo tisti vozniki, ki so bili na delu v mestu, naslednjič pa bodo prišli tudi tisti od drugod. Protest bomo namreč stopnjevali, saj zdajšnji župan ni nič boljši od Kanglerja,« je napovedal Keuc.

Sicer pa tudi skupščina družbenikov ni minila brez incidentov. Že nekaj minut po začetku so jo protestno zapustili nekateri predstavniki okoliških občin, ki so skupaj približno triodstotne solastnice Snage. Razburila jih je poteza Mestne občine Maribor, ki je zahtevala umik točke, na kateri bi se glasovalo o delitvi lanskega bilančnega dobička. »Njihove poteze ne razumem, saj smo umaknili to točko zato, da bi se lahko župani skoordinirali o njeni vsebini,« je razplet komentiral Marko Žula, direktor mariborske občinske uprave.tk