Vse sporne poteze, ki jih je Kanglerjeva ekipa vlekla v Farmadentu, je javnosti razkril Donko marca lani, to je potem, ko ga je župan razrešil s položaja. Protikorupcijska komisija je na podlagi njegovih navedb presodila, da je Kangler v firmi, ki je v skoraj 100-odstotni lasti Mestne občine Maribor, izvajal sistemski klientelizem in zlorabljal županski položaj. Istega mnenja so očitno tudi preiskovalci NPU.

Kaj spornega se je odvijalo v Farmadentu? Oktobra 2011 je Kangler predlagal nadzornemu svetu, naj za prokuristko imenuje Duško Jurenec, dotedanjo vodjo njegovega kabineta, prej pa sekretarko avtošole AMD TAM Maribor. Bruto plača ženske, ki je postala prokuristka bolj kot ne zato, da je iskala razloge za predčasno razrešitev Donka, je 9900 evrov.

Imenovanje Jurenčeve je bilo nezakonito, v nasprotju z aktom o ustanovitvi Farmadenta in brez ustrezne pravne podlage, saj lahko ustrezni sklep podpiše izključno direktor, so ugotovili nacionalni preiskovalci in kazensko ovadili Danila Burnača zaradi suma zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti.

Donko si je prislužil dve kazenski ovadbi zaradi suma zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti, ker je na Kanglerjevo zahtevo leta 2009 sklenil dve svetovalni pogodbi, in sicer z odvetnikom Zvonkom Kolškom in s podjetjem bivšega poslanca Saša Pečeta. Pogodbi sta bili za Farmadent škodljivi in nepotrebni, so ugotovili v NPU. Donko naj bi s tem Kolšku in Pečetu pridobil skupno za približno 160.000 evrov protipravne premoženjske koristi, za isti znesek pa je Farmadentu povzročil premoženjsko škodo.

Ključno vlogo v tej aferi kakopak igra bivši župan Kangler, ki je zdaj dočakal že 14. kazensko ovadbo, je poročal Večer. Kangler je utemeljeno osumljen napeljevanja k storitvi omenjenih kaznivih dejanj s tem, ko naj bi posredoval in vplival na Donka in Burnača. Zato je prvi sklenil nepotrebni poslovni pogodbi, drugi pa je podpisal pogodbo o zaposlitvi prokuristke Jurenčeve.