Občinski svetniki so na junijski seji tako sklenili, da se brez njihovega soglasja gradnja šole ne sme nadaljevati, na izredni seji sredi Dražgoš pa so nadaljevanju gradnje po burni razpravi le prižgali zeleno luč. A očitki na račun preobsežne naložbe so bili hudi. Svetnica v Železnikih opozicijske SDS (vladata sicer SLS in SD) Branka Krek Petrina je tako poudarila, da je prava sramota, da Mihaela Prevca na izredno sejo sploh ni bilo, češ da je začel dvomilijonsko naložbo le zato, da je s proračunskim denarjem kupoval glasove Dražgošanov za državnozborske volitve.

Res je sicer, da se je Prevc za dvomilijonsko obnovo šole odločil v drugačnih časih in drugačnih okoliščinah, a tudi sam danes priznava, da se danes tako ne bi več odločil. »Pred desetimi leti je ravna streha šole puščala in odločili smo se za novo streho dvokapnico. Ustanovili smo gradbeni odbor in tam smo se odločili, da če se že odločimo za naložbo, je smiselno, da naredimo celovito prenovo, šolo dvignemo za eno nadstropje, zgradimo še večnamensko dvorano in prostore za vrtec. Ocena stroškov je bila takrat res dva milijona evrov,« je pojasnil Prevc. Kot je dejal, so že v šolskem letu 2010/2011 odšli v Dražgoše z zamislijo, da bi vendarle stroške znižali, a naj bi gradbeni odbor temu nasprotoval. Po Prevčevem odhodu z mesta župana pa je občinski oblasti vendarle uspelo znižati stroške. Črtali so večnamensko dvorano in vrtec. V šolo so doslej vložili že 430.000 evrov za statično sanacijo, nadzidavo in streho. Na zadnji seji občinskega sveta pa so se odločali še o tem, ali naj nove prostore v nadstropju enostavno pustijo nedokončane in obnovijo učilnice v pritličju ali naj vendarle nadaljujejo gradnjo učilnic v prvem nadstropju. »Prevladalo je mnenje, da gradnjo nadaljujemo. 272.000 evrov bo tako še potrebnih za dokončanje gradnje učilnic, 130.000 evrov bomo dobili nepovratnih sredstev za energetsko sanacijo, krajani pa so se odločili, da bodo domača društva sama prispevala denar za preureditev pritličja v večnamenski prostor. Po nekih ocenah naj bi to stalo še sto tisočakov,« je razložil občinski svetovalec za naložbe Peter Košir. Občina bo letos za 50.000 evrov v novem delu zgradila predelne stene in inštalacije, obnova pa naj bi bila po napovedih župana Antona Luznarja dokončana leta 2015.

Dejstvo je torej, da je bilo mogoče naložbo znižati za več kot milijon, pa potrebe niti šole niti krajanov ne bodo okrnjene. Tudi ravnatelj OŠ Železniki Franc Rant je namreč dejal, da je bistveno to, da bodo učilnice varne, objekt pa ne več tako potraten. »Ne trdim, da je bila takratna odločitev o dvomilijonski naložbi pravilna. Smo pa takrat menili, da bomo potrebovali prostor za vrtec, ki ga zdaj ne več, pa tudi želja po večji dvorani, telovadnici in podobnem je bila v kraju prisotna. Danes bi se seveda tudi sam odločil drugače,« je priznal tudi nekdanji župan Mihael Prevc.