Na velikih tekmovanjih je v dresu reprezentance Beno Udrih debitiral na EP leta 2001 v Turčiji pod vodstvom selektorja Borisa Zrinskega. Skupaj s še enim debitantom Jako Lakovičem sta bila na mestu organizatorja igre zamenjavi za naturaliziranega Ariela McDonalda. Dve leti kasneje je sledila prva odpoved. Zaradi poškodbe Udrih takrat ni mogel nastopiti na prvenstvu stare celine na Švedskem, ko je izbrano vrsto vodil Slobodan Subotić. Sezono pred prvenstvom je Udrih ravno prestopil iz Olimpije v Maccabi in imel v Tel Avivu za seboj dobre predstave. A že takrat je bilo veliko govora o zameri, ki naj bi jo Šempetrčan kuhal do selektorja Subotića, ker mu ta na kvalifikacijski tekmi proti Italiji ni namenil igralnega časa na parketu.

Na reprezentančni zbor leta 2005 pred EP v Srbiji in Črni gori je Udrih skupaj z Radoslavom Nesterovićem pripotoval kot prvak lige NBA s San Antonio Spurs. Moral bi biti vodja Slovenije, a je na zadnji pripravljalni tekmi proti Madžarski padel med reklamne panoje in si poškodoval meniskus. Ker bi z nastopom ogrozil zdravje in sezono, se je skupaj s selektorjem Alešem Pipanom odločil, da reprezentančno akcijo izpusti.

Na svetovnem prvenstvu na Japonskem, ki je bilo za Slovenijo prvo v zgodovini, je bil Udrih vodja na parketu, moštvo pa je na koncu osvojilo 12. mesto. Kasneje se je izkazalo, da je bilo to njegovo zadnje veliko prvenstvo v reprezentančnem dresu. EP leta 2007 v Španiji je izpustil zaradi preutrujenosti in ker je bila nato naslednja sezona zadnja v dresu San Antonia, zato se je moral maksimalno potruditi, če si je želel priboriti novo pogodbo. Medtem ko je zatrjeval, da se bo potil v dvoranah v ZDA, pa je njegove besede pod dvom postavil soigralec pri teksaškem moštvu Francoz Tony Parker, ki je ob obisku v Sloveniji zbranim novinarjem dejal: »Ne vem, kje je Beno. Verjetno kje na plaži, v družbi lepih deklet.«

Ker je bil Udrih nato poleti leta 2008 prost igralec v ligi NBA, pogovori z morebitnimi novimi delodajalci pa so se zavlekli, je sodelovanje na kvalifikacijskem turnirju za olimpijske igre odpovedal. Znova je bil v izbrani vrsti pred EP leta 2009 na Poljskem, a selektor Jure Zdovc nanj ni mogel računati, saj si je na zadnji pripravljalni tekmi proti Nemčiji poškodoval koleno. Kasneje je v izjavah razkril, da z vlogo v moštvu med pripravami ni bil zadovoljen, mnogi pa so namigovali, da poškodba ni bila tako huda in da če bi želel, bi lahko na Poljskem nastopil.

Ker mu vloga v reprezentanci ni bila všeč tudi pod selektorjem Memijem Bečirovićem pred svetovnim prvenstvom v Turčiji 2010, je že po tednu dni zapustil priprave. Takrat ni sprejel dejstva, da bo tekme začenjal Jaka Lakovič, čeravno mu je selektor zatrdil, da bo kljub temu dobil ogromno minutažo. Odpoved pred prvenstvom v Litvi 2011 je vsem že dobro znana, saj je Udrih dal prednost poroki z dolgoletno partnerico Michelle Wiley, selektorju Božidarju Maljkoviću pa dal obljubo, da bo leta 2013 zagotovo igral na prvenstvu stare celine v Sloveniji. Kako se je razpletlo, vemo vsi.