Gay je včeraj sporočil, da ne bo nastopil na avgustovskem svetovnem prvenstvu v Moskvi, saj je bil pozitiven na dopinškem testu, ki so ga izven tekmovanj pri njem opravili 16. maja.

»Nimam pripravljene nobene zgodbice o kakšni sabotaži. Zaupal sem človeku, ki pa me je nato pustil na cedilu. Nimam kaj reči, da bi bi lahko nakazal na kakšno napako v postopku ali da se kdo igra z mano. Preprosto sem storil napako. Točno vem, kje se je zalomilo, a o tem sedaj ne morem govoriti. Upam, da bom še kdaj lahko tekel, vsakršno kazen pa bom sprejel kot pravi moški," je na robu joka dejal 30-letni Gay, ki ima letos trenutno najboljši čas v teku na 100 metrov (9,75 sekunde), prejšnji mesec pa je zmagal na ameriškem prvenstvu na 100 in na 200 metrov, v obeh disciplinah pa bi bil v Moskvi med favoriti za odličja.

Po novici o pozitivnem dopinškem testu so se pri Gayjevem opremljevalcu Adidasu odločili, da z njim začasno prekinejo sodelovanje, vse dokler ne dokaže svoje nedolžnosti.

»Šokirani smo ob teh zadnjih novicah o dopingu Tysona Gayja. Tudi če mu še ni dokončno dokazana krivda in če upamo, da je nedolžen, smo pogodbo z njim prekinili,« so danes sporočili z Adidasa.

Adidas ima v pogodbah s športniki vedno tudi člen, ki mu omogoča, da v primeru kakršnega koli kršenja pravil, povezanih z dopingom, lahko nemudoma prekine pogodbo in za ta korak so se Nemci odločili tudi pri Gayju, s katerim so sodelovali od leta 2005.