Kitajska je GSK obtožila, da se vede kot mafijski »boter« in podkupuje zdravnike tako z denarjem kot s spolnimi uslugami, da bi ti svojim pacientom predpisovali zdravila tega farmacevtskega podjetja.

Kitajska policija je po poročanju Guardiana pridržala štiri višje direktorje kitajske veje GSK, gre pa za preiskavo, ki sega v leto 2007 in preučuje dogovore v skupni vrednosti treh milijard yuanov oziroma 370 milijonov evrov.

Glavni kitajski preiskovalec je sporočil, da je vodja kitajskih operacij pri GSK, britanski državljan Mark Reilly, zapustil državo 27. junija in se ni vrnil. Vodja kitajskega oddelka za razkrivanje goljufij Gao Feng pa je sporočil, da je podkupovanje po njihovih ugotovitvah ena ključnih dejavnosti GSK. »Da bi dvignili cene svojih delnic in prodajo so se zatekali k nezakonitim dejavnostim,« je dodal.

GSK kot »veliki šef kriminalne organizacije«

Na eni redkih novinarskih konferenc je Gao še povedal, da »vedno obstaja veliki šef pri kriminalnih organizacijah, in v tem primeru je to GSK«. »Da bi si pridobili naklonjenost tega podjetja, nekatere potovalne agencije njihovim direktorjem niso nudile zgolj denarja, ampak so jim priskrbeli celo spolne usluge,« je poudaril.

Pri GSK pa so se odzvali, da so zaradi obtožb »globoko zaskrbljeni in razočarani« ter zagotovili, da bodo sodelovali s kitajskimi oblastmi. Je pa Gao dejal, da kitajski preiskovalci niso prejeli še nobenih informacij s sedeža GSK v Veliki Britaniji.

Kot poročajo kitajski časniki, so si potovalne agencije, ki delajo za GSK, izmislile sestanke, na katere bi bilo treba potovati, zanje namenjen denar pa so porabile za podkupnine zdravnikov, ki so v zameno predpisovali zdravila GSK. »Vsak zdravnik je imel kreditno kartico tega podjetja. Denar so dobili na kartice dan potem, ko so predpisali zdravila,« je pisal eden od kitajskih časnikov.

GSK: Za ravnanje takšne vrste imamo ničelno toleranco

Medtem pri GSK zagotavljajo, da so prekinili sodelovanje z vsemi potovalnimi agencijami, ki jih je izpostavila kitajska policija. Poudarili so, da so »zaskrbljeni in razočarani zaradi resnih obtožb goljufivega vedenja in neetičnega ravnanja, ki naj bi ga izvajali posamezniki pri podjetju in določene agencije« in dodali, da ima GSK »za ravnanje takšne vrste ničelno toleranco«.

Prejšnji teden so iz GSK sicer sporočili, da štirimesečna notranja preiskava dejavnosti podjetja na Kitajskem ni prinesla nobenega dokaza o podkupovanju ali korupciji zdravnikov ali koga drugega. Gao pa je napovedal, da bi lahko preiskavo kitajske veje GSK razširili, saj naj bi našli nekaj dokazov o nezakonitih delovanjih drugih tujih podjetij.