Klopni meningoencefalitis je resna bolezen, ki se prenaša z ugrizom okuženega klopa in povzroča virusno bolezen osrednjega živčevja, so v sporočilu za javnost zapisali na Zavodu za zdravstveno varstvo Ljubljana.

Bolezni so najbolj izpostavljeni ljudje, ki živijo na ogroženih področjih oziroma se veliko zadržujejo v naravi. Prvi znaki bolezni so podobni gripi in se pojavijo sedem do štirinajst dni po okužbi. Pri človeku se lahko pojavi utrujenost, slabo počutje, bolečine v mišicah, vročina in glavobol, kasneje lahko nastopijo znaki, značilni za meningitis, kot so visoka temperatura, močan glavobol, slabost in bruhanje, lahko celo nezavest in smrt.

Po podatkih Inštituta za varovanje zdravja RS je pogostost bolezni v Sloveniji za leto 2011 znašala 12 na 100.000 prebivalcev. V letu 2011 je bilo prijavljenih 247 obolelih za klopnim meningoencefalitisom, kar je več kot leta 2010, ko je bilo prijavljenih 166 primerov obolelih. Najbolj ogroženi so Gorenjska, Koroška ter osrednja Slovenija.

Zaradi visoke verjetnosti okužbe s klopnim meningoencefalitisom v Sloveniji, strokovnjaki priporočajo cepljenje vsem osebam od enega leta starosti dalje. Za učinkovito zaščito je nujno prejetje treh odmerkov cepiva, pri čemer drugi odmerek sledi prvemu v obdobju enega meseca, tretji odmerek pa osebe prejmejo čez 6 do 12 mesecev. Poživitveni odmerki so potrebni čez tri leta, kasneje pa na pet let, da se ohrani ustrezen nivo zaščite.

Posamezniki se lahko odločijo tudi za hitro shemo cepljenja, kjer drugi odmerek sledi prvemu v roku 14 dni, tretji odmerek pa sledi drugemu v roku pet do 12 mesecev.