Za zdaj še neimenovani kondicijski trener kluba MVP, ki je zadnje mesece v Lignano Sabbiadoru živel skupaj s Powellom, naj bi atletu dostavljal prepovedana sredstva, ki so botrovala pozitivnemu testu. Powell je bil eden od peterice, ki je bila junija pozitivna na jamajškem državnem prvenstvu, v njegovem telesu pa so našli sledi prepovedanega metilsinefrina, poroča Gleaner.

Italijanska policija je trenerja pridržala, potem ko je v njegovem italijanskem domovanju našla dokaze o prepovedanih sredstvih. Tudi Powell je policiji predal prepovedana sredstva, ki jih je imel v lasti, dobil pa naj bi jih prav od kondicijskega trenerja. Ta naj bi s prepovedanimi sredstvi zalagal tudi Sherone Simpson, ki je prav tako ena od peterice pozitivnih z jamajškega DP, ki je bilo od 20. do 23. junija.

Jamajška protidopinška agencija je danes potrdila, da je prejela poročila o pozitivnih primerih, vendar po besedah predsednika Herba Elliotta primera še ne more podrobneje komentirati. "Začeli smo postopek v skladu s pravili naše protidopinške agencije," je dejal Elliott.

Med grešniki tudi Nesta Carter?

Po neuradnih informacijah naj bi bil med grešniki tudi Nesta Carter, član jamajške zlate štafete 4 x 100 m na igrah 2012 v Londonu in 2008 v Pekingu. Carter je v soboto v Madridu na svetovnem izzivu Mednarodne atletske zveze (IAAF) na 100 metrov tekel izjemnih 9,87 sekunde.

Že pred mesecem dni je jamajško in svetovno športno javnost dosegla novica o dopinškem prekršku tamkajšnje zvezdnice Veronice Campbell Brown, v nedeljo pa je bil pozitiven tudi ameriški rekorder na 100 m, Tyson Gay. Potem ko je odpovedal nastop na SP v Moskvi, je dejal: "Nimam pripravljene nobene zgodbice o sabotaži ... Preprosto sem zaupal človeku, ki me je pustil na cedilu."

Slop odziv IAAF

Na nove odmevne dopinške primere se je precej skopo odzvala svetovna zveza IAAF. "Vsak na novo odkriti primer dopinga je za nas le potrditev, da dobro delamo. Kljub temu je večina naših športnikov in trenerjev 'čista' in prav zaradi njih toliko vlagamo v boj proti dopingu. Očitno naš protidopinški program dobro deluje in vsak pozitiven primer le še poveča našo kredibilnost," je dejal tiskovni predstavnik IAAF, Nick Davies.