Močan italijanski pečat

Tekmovalni program Grossmannovega festivala se imenuje Hudi maček, v njem pa programski vodja festivala Tomaž Horvat izpostavlja film Tulpa Federica Zampaglioneja kot mojstrsko reprizo nekdanjega italijanskega gialla. Tulpa vsebuje vse prvine tega žanra: »sanjsko logiko, sugestivno glasbo, razkošne prizore, drzno erotiko in kruto nasilje skrivnostnega črno orokavičenega morilca«. Federico Zampaglione je v Italiji sicer znan kot frontman skupine Tiromancino, s filmom Shadow (2009) pa si je pridobil tudi naslov novega upa italijanske grozljivke. Za nagrado hudi maček, ki jo bo podelila žirija v sestavi Goran Marković (predsednik in dobitnik častnega hudega mačka na lanskem Grossmannovem festivalu), britanski filmski kritik Philip Bergson in luksemburški producent Romain Roll, se bodo potegovali še britanska filma Kanibal Sawney (Ricky Wood jr., 2012) in Ali vas lahko ubijem? (Stuart Urban, 2013), litvansko-francosko-belgijska Aurora (Kristina Buogite, 2012) in nizozemska Frankensteinova vojska (Richard Raaphorst, 2013).

Glavni pečat letošnjemu festivalu pa dajeta dve italijanski retrospektivi. Prva je povezana s častnim gostom festivala, legendarnim italijanskim igralcem Francom Nerom, ki mu bodo v Ljutomeru podelili nagrado za življenjsko delo. Nero je sicer zaslovel z vlogo v kultnem špageti vesternu Django (1966) Sergia Corbuccija, vendar je nastopal tako v filmih avtorjev, kot so Bunuel, Chabrol, Fassbinder ali Huston, kakor predvsem v najrazličnejših žanrskih filmih, pa tudi dveh jugoslovanskih, Bitka na Neretvi in Banović Strahinja. Mini retrospektiva Franca Nera bo poleg Djanga prikazala še filme Kompanjerosi (Corbucci, 1970) in Banović Strahinja (Vatroslav Mimica, 1981), kot dodatek pa Django brez okovov Quentina Tarantina.

Brez zombijev ne gre

Tudi druga retrospektiva je povezana s častnim gostom festivala, in sicer italijanskim režiserjem akcijskih filmov Enzom Castellarijem. Prikazani bodo štirje njegovi filmi: triler Od pravice do resnice (1974, s Francom Nerom v glavni vlogi), vestern Keoma (1976, prav tako z Nerom v glavni vlogi), Peterica ožigosanih (1978) in znanstvenofantastčni Bojevniki Bronxa (1990). Dodatek pa je spet Tarantinov film Neslavne barabe, ki je predelava Peterice ožigosanih. V četrtek bo na ljutomerskem Glavnem trgu potekal tudi pogovor s Castellarijem.

Letošnji Grossmannov festival (sklenil se bo v soboto) obsega še tekmovalna programa kratkih filmov in prav tako tekmovalni program Hrupni maček, ki predstavlja glasbene dokumentarce, poleg teh pa še nekaj spremljevalnih, kot so Šok dok, ki bo predstavil dokumentarce o žanrskem filmu, Zombirama z zombi filmi z vseh koncev sveta in Panonsko podzemlje s »čudaškimi« filmi iz »ex Yu regije«.zv