Z Lukom Špikom se nisem pogovarjal, a glede na tisto, kar sem videl, bi ocenil, da je njegova glavna težava tehnika veslanja, zato bosta morala s trenerjem nujno nekaj narediti. Rezerva v tehniki pa je lahko dobra ali slaba zadeva. Če se zadeva premakne na bolje, tekmovalec lahko naredi velik skok naprej. Včasih je za to potrebno malo časa, lahko pa to zahteva dolgo obdobje. Tehnika je glavni razlog, da Luka v drugem delu proge ni več mogel držati stika s tekmeci. Toliko energije je šlo v prazno, da je nemogoče biti konkurenčen najboljšim s takšnim veslanjem.

Za skifista Aleša Zupana domnevam, da je v Luzernu nastopal, ker se je s četvercem spet nekaj zgodilo in da fant ostane v tekmovalnem ritmu. Pozitivno me je presenetil, korektno je naredil, kolikor je sposoben. A sočasno je to raven tekmovanja, ki presega njegove sposobnosti, med enojce v takšni konkurenci pa ne spada.

Za Gašperja Fistravca in Jerneja Markovca v dvojnem dvojcu je deseto mesto njun domet, realnost. Nista konkurenčna najboljšim, saj jima za to, da se vmešata v boj za kolajne, manjka še velikih deset sekund boljši čas. Rajko Hrvat in Matevž Malešič sta sicer člana dokaj nove posadke lahkega dvojnega dvojca, a verjetno se je že na treningih – čeprav na njih nisem bil navzoč – videlo, kakšen je njun realni domet. V Luzernu nista bila konkurenčna in mislim, da zanju v tej sezoni dirk ne bo več. Treba se je usesti in se odločiti, ali se z njima računa tudi v prihodnje. Če ni bilo kakšnih zdravstvenih ali tehničnih težav, do SP ne moreta narediti takega koraka naprej, da bi bila konkurenčna – ne najboljšim, ampak vsaj tistim nekoliko za njimi.

Slovenski nastopi v Luzernu zagotovo niso dober obet za avgustovsko svetovno prvenstvo v Južni Koreji. Prav tako se bojim, da čudne zdravstvene in druge stvari, ki se dogajajo posameznikom in reprezentanci že dlje časa, niso le naključje. Očitno zadeve sistemsko niso tako urejene, da bi jih preprečevali, ampak se samo gasijo ali trenutno popravljajo. Vodstvo reprezentanc tega ni sposobno izpeljati ali pa si tega ne prizna. Kar zadeva SP, upam, da bo ocena potnikov trezna in da se ne bo zgodilo tisto, kar se je zgodilo na zadnjih dveh tekmovanjih na oddaljenih celinah: da se je na najbolj oddaljena in najdražja pošiljalo tudi najbolj nekakovostne posadke. Treba se je vprašati, koga je smiselno poslati v Južno Korejo.

Iztok Čop je nekdanji veslač, reprezentant in olimpijec.