Veljala je za čudežno teniško deklico, ki je podirala en rekord za drugim, nato pa je zaradi preštevilnih poškodb mnogo prezgodaj končala športno kariero. Švicarka Martina Hingis namreč šteje vsega 32 let, pa so nanjo športni navdušenci že skorajda pozabili. Da pa se o njej znova piše in govori, so poskrbeli odgovorni pri mednarodni zvezi, ki so jo sprejeli v hišo slavnih. Ob njej so počastili še Romuna Iona Tiriaca, Avstralko Thelmo Coyne Long, Južnoafričana Cliffa Drysdala in Američana Charlieja Pasarella.

Tenisu je bila zapisana, še preden je privekala na svet, saj sta bila tako oče kot mama teniška igralca, ki pa sta nastopala večinoma na turnirjih njima takratne domače Češkoslovaške, ime pa je dobila po legendarni Martini Navratilovi. Lopar je v roke prijela pri vsega dveh letih, pri štirih pa že odigrala prvi turnir. Po ločitvi staršev se je z mamo, ki je postala njena trenerka, preselila v Švico, vsi, ki so jo videli igrati, pa so bili prepričani, da gre za diamant, ki ga je treba le izbrusiti. Kar je sledilo, tedanji (ženski) tenis še ni doživel. Serija presežnikov. Pri 12 letih je postala najmlajša, ki je osvojila turnir za grand slam v mladinski konkurenci, in sicer Roland Garros, dva tedna pred 14. rojstnim dnem pa je že nastopila na prvem profesionalnem turnirju in prvo leto med profesionalkami zaključila na 87. mestu. Pri 16. letih je bila tudi uradna številka ena in najmlajša, ki je turnir za grand slam (OP Avstralije) osvojila v članski konkurenci. Sledilo je skupno 40 turnirskih zmag med posameznicami in še 36 med dvojicami, nato pa ji je hrbet obrnilo telo. Najprej so ji operirali ligamente levega, nato še desnega gležnja. Bolečine pa so se kar nadaljevale. »Odslej bom igrala tenis le za zabavo ter se posvetila jahanju in študiju,« je povedala ob napovedi konca kariere, ko je imela vsega 22 let.

Toda ljubezen do turnirskega tenisa je bila premočna, vrnitev tri leta kasneje pa sramotna, saj jo je gladko že v prvem krogu turnirja na Tajskem porazila malo znana Nemka Merlene Weingärtner. Ko se je vseeno prebila do 7. mesta na svetovni lestvici, je bilo jasno, da tenisa vendarle ni pozabila igrati, nato pa ji je začel nagajati kolk, za nameček pa so na dopinških testiranjih v Wimbledonu ugotovili, da je imela povišano vsebnost presnovka kokaina. Kaznovali so jo z dveletno prepovedjo igranja, zato ni nikogar začudilo, ko je oznanila vnovično slovo. »Nikoli nisem jemala mamil, zato se počutim 100-odstotno nedolžna. Ko sem izvedela za rezultate testa, sem bila šokirana. Zaradi prepovedi, moje starosti in težav s poškodbami se umikam s teniških igrišč.« Zanimivo, da je vzorec njenega urina vseboval 42 nanogramov na mililiter prepovedane snovi, ki je bila sicer nekajkrat manjša od meje 150 ng/ml, ki jo kot mejno sicer v svojih programih testiranj na primer uporablja ameriška vojska.

Zasebno je imela ljubiteljica čokolade in plesa – nastopila je tudi v oddaji Ples z zvezdami, a z valčkom in rumbo ni navdušila, saj je izpadla že po prvem tednu in bila razočarana, rekoč, da »vse počne z enim ciljem, da vedno zmaga« – veliko partnerjev, v njeni postelji so se tako znašli tudi španski golfist Sergio Garcia, angleški nogometaš Sol Campbell in češki teniški igralec Radek Stepanek, njeno srce pa je najbolj ogrel mladi jahalec Thibault Hutin, s katerim se je v Parizu 10. decembra 2010 poročila, nato pa se na medene tedne odpravila na rajske Maldive. Pred dnevi so se tako pojavile tudi govorice o njeni nosečnosti, ki so jih tabloidi podkrepili s fotografijo njenega trebuščka in dejstvom, da je na večerji pila vodo in ne vina, a je tehtnica po astrološkem znamenju nanje odgovorila: »Svojega zasebnega življenja na komentiram!«

Zato pa komentar na njene dosežke ni potreben, saj številke govorijo več od besed, med njimi tudi 209 tednov na svetovni lestvici kot številka ena in 20 milijonov ameriških dolarjev zaslužka zgolj s turnirskimi nagradami. Nekaj posebnega pa je bil njen januarski podvig, ko se je na Japonskem za potrebe tamkajšnjega televizijskega šova pomerila s petimi rekreativni teniškimi igralci, ki so bili na igrišču hkrati, in jih – premagala!